Manifestații în Peru: Guvernul a decretat stare de urgență în Lima și în alte câteva regiuni

  • 15 Ianuarie 2023 11:48
Manifestații în Peru: Guvernul a decretat stare de urgență în Lima și în alte câteva regiuni

Guvernul peruan a decretat stare de urgență în capitala Lima și în alte câteva regiuni ca urmare a manifestațiilor contra președintei Dina Boluarte, soldate cu cel puțin 42 de morți în ultimele cinci săptămâni, relatează Agerpres.

Această măsură, în vigoare pentru 30 de zile, autorizează intervenția armatei pentru a menține ordinea și implică suspendarea mai multor drepturi constituționale precum libertatea de circulație și inviolabilitatea domiciliului, potrivit unui decret publicat sâmbătă seară în Jurnalul oficial.

În afară de capitală, starea de urgență a mai fost decretată în departamentele Cuzco și Puno și în portul Callao.

Peste 100 de baraje rutiere blocau sâmbătă circulația în Peru, în special în sudul țării, epicentrul mișcării de contestare care o vizează pe președinta Dina Boluarte, dar și în zona capitalei.

Totuși, autoritățile au redeschis sâmbătă aeroportul internațional din Cuzco, de importanță vitală pentru sectorul turistic peruan.

Protestele au izbucnit după destituirea și arestarea pe 7 decembrie a președintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreședinta lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituția și face parte din același partid de stânga. Însă manifestanții, care o consideră "trădătoare", cer plecarea sa și organizarea de alegeri cât mai rapid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău