Manifestații în Kazahstan: Mai mulți protestatari au pătruns în principala clădire administrativă din Almatî

  • 05 Ianuarie 2022 13:10
Manifestații în Kazahstan: Mai mulți protestatari au pătruns în principala clădire administrativă din Almatî

Un grup de manifestanți a pătruns miercuri în clădirea principală a administrației din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a prețului la gaz, informează AFP, citat de AGERPRES.

Poliția a tras miercuri cu grenade asurzitoare și a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulțimi de câteva mii de persoane, fără a reuși să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.

Mai mulți protestatari și-au însușit bastoane și scuturi ale poliției.

Protestatarii s-au adunat într-o piață din oraș și se îndreptau în direcția principalei clădiri a administrației locale. Manifestația se derula în mod haotic, iar poliția a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de marți spre miercuri, când a dispersat o primă manifestație de circa 5.000 de persoane.

Manifestațiile neautorizate în prealabil de către autorități sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Protestele au început duminică, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov își va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promițând o reducere a prețului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului și a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzați că "au majorat prețul la gaz fără motiv", ceea ce "a dus la proteste în masă în întreaga țară", potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenței sale, în 1991. În 2011, cel puțin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost uciși atunci când poliția a reprimat o manifestație împotriva condițiilor de muncă proaste și salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru mașini și orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău