Manifestație test pentru separatiștii catalani

  • 11 Septembrie 2019 08:45
Manifestație test pentru separatiștii catalani

La doi ani după tentativa de secesiune din 2017, separatiștii catalani își vor măsura forțele miercuri în cursul unei manifestații la Barcelona, în timp ce verdictul contra liderilor lor este așteptat în octombrie, comentează AFP, preluat de Agerpres.

Din 2012, separatiștii organizează uriașe manifestații pe 11 septembrie, ziua "Diada", sărbătoarea Cataloniei care comemorează căderea Barcelonei în 1714 în fața trupelor regelui Felipe al V-lea în Războiul de Succesiune al Spaniei.

Cu sloganul "Obiectiv independență", această manifestație, care a adunat peste un milion de persoane în ultimii ani, va începe la orele 17.14, referitor la anul 1714, în Piața Spaniei din Barcelona.

Aceasta are loc cu câteva săptămâni înainte de anunțul așteptat în octombrie al verdictului contra celor 12 lideri separatiști judecați de Curtea Supremă a Spaniei din februarie până în iunie.

În închisoare unii de aproape de doi ani, ei riscă grele pedepse cu închisoarea, până la 25 de ani în cazul fostului vicepreședinte regional Oriol Junqueras.

"În contextul în care sentința (Curții Supreme) se apropie, este important să se vadă că ne mobilizăm în număr mare", a declarat pentru AFP Elisenda Paluzie, președinta puternicei asociații separatiste ANC care organizează această manifestație.

La doi ani însă după referendumul interzis de la 1 octombrie 2017, marcat de violențe polițienești, și zadarnica declarație de independență de la 27 octombrie, cea mai gravă criză politică pe care a cunoscut-o Spania în ultimii 40 de ani, unitatea nu mai este de actualitate în tabăra separatistă.

În 2017, toate partidele separatiste au făcut front comun. În prezent, cele două principale formațiuni separatiste, în continuare aliate în fruntea acestei bogate regiuni din nord-estul Spaniei, sunt profund divizate.

Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxC), partid al fostului lider Carles Puigdemont care a fugit în Belgia în 2017, se pronunță pentru "confruntarea" cu Madridul, în timp ce Esquerra Republicana de Catalunya (Stânga Republicană, ERC) a lui Oriol Junqueras are o abordare mai moderată și favorabilă dialogului cu puterea centrală.

Vicepreședintele regional și omul forte al ERC, Pere Aragonés, a lansat un apel la "gestionarea sentinței în mod responsabil". "Cu cât verdictul va fi mai dur, cu atât vor fi mai multe reacții, dar și necesitatea de a canaliza politic subiectul", a spus el marți în fața presei internaționale.

În acest context de diviziuni, ANC a subliniat obligația de "a edifica o unitate strategică în vederea obținerii independenței. Prima etapă este să umplem străzile pe 11 septembrie".

Semn al acestei dorințe, organizatorii vor ca manifestanții să formeze o mare stea pe străzile care duc spre Piața Spaniei ca un simbol al convergenței diferitelor curente separatiste spre obiectivul comun al independenței.

Liderii secesioniști se tem de o scădere a mobilizării militanților dezorientați.

Istoric în vârstă de 47 de ani, Quim Alvarado, care locuiește la Figueras, nu vede pentru ce ar merge să participe la această manifestație. "Suntem într-o situație de impas și mi-e teamă că va dura mereu. Pentru mine, este clar că nici generația mea, nici următoarea nu vor cunoaște independența", a declarat el pentru AFP.

În schimb, militanții cei mai radicalii au lansat apel de a se aduna mai repede în fața Parlamentului catalan pentru a-l ocupa.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău