Manifestație la Guvern | Drepturile economice și sociale sunt cele mai neglijate în R.Moldova

  • 16 Noiembrie 2018 16:30
Manifestație la Guvern | Drepturile economice și sociale sunt cele mai neglijate în R.Moldova

Amnesty International Moldova cere Guvernului Republicii Moldova să adopte un plan național de acțiuni cu privire la îmbunătățirea serviciilor de securitate socială, transmite IPN. În cadrul unei manifestații desfășurate în fața Guvernului, coordonatorul de programe Amnesty International Moldova, Igor Stoica, a spus că, potrivit unui studiu recent al ONU, drepturile economice, sociale și culturale ale cetățenilor moldoveni sunt cele mai încălcate în ultimii ani.

Amnesty International Moldova solicită creșterea indemnizațiilor pentru copii, creșterea indemnizațiilor și pensiilor oferite persoanelor vârstnice, celor  cu dizabilități, sporirea calității îngrijirii sociale. Organizația sugerează crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Guvernului, societății civile, pentru a găsi soluții pentru îmbunătățirea asistenței sociale în Republica Moldova, în conformitate cu standardele europene.

„Persoanele cu dizabilități nu sunt suficient protejate. Aceste persoane nu se pot încadra în câmpul muncii din cauza mai multor impedimente. Nivelul minim de „subzistență” este din 2016 de 1799 de lei lunar, ceea ce este foarte puțin, luând în considerație prețurile și costul serviciilor comunale. Acest lucru trebuie redresat urgent”, a spus Igor Stoica.

Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova, a spus că în Republica Moldova în puține școli copiii au grupuri sanitare în interior. Există copii romi care  nu au documente de identitate și nu pot beneficia de dreptul la educație și sănătate. „Este foarte grav. Există un șir de probleme și, dincolo de faptul că toate drepturile omului sunt importante, dar fără dreptul la un trai decent nu putem vorbi de dreptul de a nu fi torturat. Venim cu solicitarea către Guvern de a se întoarce cu fața la cetățeni”, a spus Cristina Pereteatcu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău