Manifestație dedicată victoriei împotriva Germaniei naziste

  • 08 Iulie 2013 16:22
Manifestație dedicată victoriei împotriva Germaniei naziste

Câteva mii de persoane au participat, la complexul memorial „Eternitate” la o manifestație dedicată victoriei împotriva Germaniei naziste.

Partidul Comuniștilor a organizat, în paralel, un marș dedicat aceluiași eveniment.

Veterani ai armatei sovietice și ai armatei române au marcat, împreună, aniversarea sfârșitului războiului. Acest lucru nu le-a scăpat oficialilor prezenți la eveniment, președintele Nicolae Timofti făcând legătura și cu faptul că astăzi este sărbătorită și Ziua Europei, o zi a uniunii și reconcilierii.

Valentin Ivanov,  care a luptat în cel de-al doilea război mondial în armata sovietică, a observat că în anii precedenți manifestațiile dedicate zilei victoriei erau mai fastuase.

Această sărbătoare era organizată mai bine mai demult, era mai activă, venea mai multă lume. Acum vin mai puțini, unii sunt într-o parte, alții în alta.

Cei aflați în altă parte la care s-a referit veteranul sovietic sunt simpatizanții Partidului Comuniștilor, care a preferat să își organizeze propria sa manifestație, paralelă cu cea oficială. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a acuzat autoritățile că ar fi dezbinat societatea și în această zi, fără însă să explice prin ce anume.

Această zi putea să fie una a coeziunii, în această zi este marcată și Ziua Europei, iar noi tindem să ajungem în comunitatea Europeană, dar de ce aici, acasă, nu ne putem uni?

La 9 mai 1945 Uniunea Sovietică a semnat actul de capitulare cu Germania nazistă. Actul consemnează în fapt sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa. În Occident, Ziua Victoriei se sărbătorește pe 8 mai, iar pe 9 mai – Ziua Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău