Manifestări interactive, prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

  • 15 Mai 2019 14:31
Manifestări interactive, prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

Sâmbătă, 18 mai, la muzeele din Capitală vor avea loc mai multe manifestări interactive, prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor și de Noaptea Europeană a Muzeelor. În cursul zilei, până la ora 23.30 vor avea loc vernisări de expoziții, ateliere, concerte, lansări de carte, relatează Radio Chișinău.

Ziua Internațională a Muzeelor, marcată pentru prima dată în anul 1977,  la inițiativa Ministerului Culturii din Franța, este sărbătorită de  câțiva ani și în Republica Moldova. Odată cu organizarea manifestărilor cu acest prilej, numărul vizitatorilor muzeelor s-a dublat în ultimii doi ani, de la 270 mii de persoane în 2016, la 620 mii anul trecut, potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Ministra Monica Babuc a declarat în cadrul conferinței, că noua Lege a Muzeelor, adoptată anul trecut, contribuie la crearea unei viziuni noi asupra funcționării instituțiilor muzeale din Republica Moldova, în care se va ține cont și de experiența altor țări:

„Să zicem în muzeele Poloniei, înseamnă activități dedicate, planificate, începând de la etapa preșcolară și vorbesc de copii de trei ani, care au în programul lor de studiu vizite la muzeu, copiii pot crea în baza celor văzute…”

În activitățile prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, care în acest an coincid, sunt implicate trei instituții muzeale din Capitală:  Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă și cel de Etnografie și Istorie Naturală. Printre acțiunile preconizate se numără expoziții, ateliere, lansări de carte, concerte ale elevilor, târguri ale meșterilor populari. Directorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală – Petru Vicol:

„La ora 15 așteptăm publicul la vernisarea unei expoziții, după mine foarte interesante, “Interferențe culturale la Orheiul Vechi”, ce cuprinde piese din colecțiile muzeului și picturile din colecția artistului plastic, Eudochia Robu. O altă expoziție, ce va trezi credem un interes deosebit, mai ales în rândul copiilor, poartă genericul „Magnificii fluturi”. Pentru prima dată în istoria muzeului încercăm să prezentăm colecția entomologică ce conține mii de fluturi din diferite zone geografice. În cadrul acestei expoziții vor fi organizate și diferite ateliere pentru copii, de exemplu de desen pe sticlă. În cadrul celei de treia expoziții, “Picură culoarea”, prezentăm lucrările colegei noastre, Silvia Chiril, o tânără pictoriță, care este și un bun muzeograf.”

Pentru organizarea Zilei Internaționale a Muzeelor au fost alocate din buget surse în valoare de 55 de mii de lei, a menționat Monica Babuc.

Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în Republica Moldova sunt înregistrate 124 muzee, dintre care 7, (cu 13 filiale) sunt naționale, 94 de nivel local, iar 5 – private.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău