Manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România

  • 25 Martie 2013 10:05
Manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România

Săptămâna aceasta în Republica Moldova și România se vor desfășura mai multe evenimente cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România în 1918.

 

Miercuri, 27 martie, în clădirea fostei reședințe a Sfatului Țării, actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, de la ora 11.30, va avea loc o conferință științifică, la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. Dezbaterea este  organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Moldova, Filiala Iași a Institutului de Istorie „Alexandru Xenopol“ al Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chișinău și Asociația Istoricilor din Republica Moldova.

În aceeși zi, pe 27 martie  LA SALA CU ORGĂ va avea loc un concert extraordinar dedicat lui George Enescu. Acum nouă decenii și jumătate, orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chișinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Concertul va fi susținut de reputata violoncelistă Laura Buruiană și de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea. Intrarea este liberă.

De asemenea, Platforma Civică Acțiunea 2012, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va organiza o serie de spectacole pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, mâine , la Cahul, și pe 27 martie la Chișinău, va avea loc concertul trupei Direcția 5.

Totodată, Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri" din Bălți va găzdui la 29 martie piesa de teatru ,,Podu'", a actorului și regizorului Horațiu Mălăele.

Pe 30 martie în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, de la ora 14.00, Asociația Terra Dacica Aeterna va prezenta spectacolul inedit ,,Lecția de istorie: dacii și romanii".

La 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Organizația Studenților Basarabeni din București va desfășura la București, între 27-30 martie, cea de-a VI-a ediție a Festivalului "Zilele Basarabiei".

Sâmbătă, 30 martie, la București va avea loc un concert extraordinar, în care vor evolua interpreți și trupe de pe ambele maluri ale Prutului.

Pe 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău