Manifestări dedicate Limbii Române la Comrat (FOTO)

  • 31 August 2015 17:55
Manifestări dedicate Limbii Române la Comrat (FOTO)

O serie de manifestări dedicate Limbii Române au avut loc luni, 31 august, și la Comrat, regiunea găgăuză.

Chiar dacă străzile din orașul Comrat nu au fost împodobite cu drapele tricolore și cu cele ale Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat la Chișinău de zilele naționale, limba română a fost totuși motiv de sărbătoare în mai multe instituții din capitala Găgăuziei. I-au adus un omagiu elevii Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu”, singura instituție cu predare în limba română din Comrat. Aici în prezența mai multor oaspeți, donatori din România, s-au recitat poezii și s-au interpretat cântece pe versurile unor luptători pentru identitatea națională.

”Limba română este un izvor pe care trebuie să îl promovăm, să o vorbim corect, fără rusisme. ”

”Pentru mine nu există limbă mai frumoasă”

Institutul Cultural Român la Chișinău a vernisat în cadrul Universității de Stat din Comrat, în incinta căreia se află și Centrul pentru Informare al României deschis recent, a vernisat expoziția ”Lucian Blaga – Poemele luminii ”. Vice-directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Nichita Danilov.

”Am adus această expoziție pentru a sprijini pe studenții din această Universitate. Poeziile sunt însoțite aici de grafică, foarte frumoasă, șocantă chiar. Și atunci, pornind de la vizual se ajunge și la lectură. Limbajul nu este aproape cel uzual, nu este greoi”, a declarat Nichita Danilov.

Cea mai mare dificultate în a studia limba română în regiunea găgăuză este faptul că nu prea ai cu cine să o practici, ne mărturisește Aliona Baltaeva, studentă masterandă.

”Mulți dintre noi nu vorbesc limba română în familie, nu au cu cine să o vorbească și nici unde să o audă. În societatea nu prea se vorbește această limbă. O practicăm doar la orele de limba română, cu profesorii”, a mărturisit Aliona Blataeva.

Svetlana Ghenova este profesoară la catedra de economie în cadrul Universității din Comrat. Și ea este de părere că limba română capătă tot mai multă valoare în această regiune, mai ales în rândul populației tinere.

”Avem o șansă ca noi minoritățile să ajungem să fim egali cu ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova, lucru care este foarte important, dacă vrem să ne continuam drumul spre Uniunea Europeană. Împreună cu colegii am vizitat în ultimii 2 ani peste 12 țări din UE. Acolo nu se pune problema limbii, ci rezultatele conlucrării în societate.  Dacă vom cunoaște limba română vom distruge un obstacol din calea noastră”, a declarat Svetlana Ghenova.

Manifestările dedicate limbii române s-au încheiat cu o masă rotundă organizată în incinta Centrului de Informare al  României, la care au participat profesorii din cadrul Universității din Comrat dar și reprezentanți ai Universității Dunărea de Jos din Galați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău