Manifestare științifico-culturală la USM, dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

  • 24 Ianuarie 2023 17:29
Manifestare științifico-culturală la USM, dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Cu prilejul marcării Zilei Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie, în incinta Universității de Stat din Moldova a fost organizată o sesiune de prelegeri publice. Comunicări despre semnificația Unirii și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost prezentate de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, scrie Radio Chișinău.

Unirea Moldovei cu Țara Românească reprezintă unul din momentele cruciale ale istoriei neamului românesc, actul politic care a stat la baza României moderne, a declarat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.  El a subliniat cu acest prilej că problemele legate de unire trebuie pregătite, iar educația și cultura joacă un rol deosebit:

 „24 ianuarie 1859 este o zi deosebită pentru întreaga suflare românească. A fost un vis multisecular al românilor și prima etapă în procesul de modernizare care a urmat. Astăzi avem o misiune istorică din punct de vedere educativ. Problemele legate de unire trebuie să fie pregătite, iar educația și cultura joacă un rol deosebit. Dragi prieteni vă felicit din suflet cu acest eveniment și hai să simțim cu toții acest suflu al românismului”, a declarat  Igor Șarov.         

La eveniment a fost prezent și lectorul universitar Mircea-Cristian Ghenghea de  la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. El a evocat personalitatea domnitorului unirii Alexandru Ioan Cuza, în primul rând un om al schimbării:

 „Începând cu anul 1859, data de 24 ianuarie a căpătat o importanță aparte în istoria românilor, datorită evenimentului petrecut atunci – Unirea principatelor Moldova și Țara Românească prin alegerea ca domnitor la București a colonelului Alexandru Ioan Cuza. El a fost unul dintre factorii exponențiali ai unei generații de excepție. Supranumit domnitorul unirii a avut meritul de a contribui în mare măsură la edificarea României moderne. Alexandru Iona Cuza a fost în primul rând un om al schimbării, un om al noilor timpuri care trebuia să îndrume țara pe o nouă cale de dezvoltare, una modernă și europeană”, a declarat Mircea-Cristian Ghenghea

Directorul adjunct al Institutului Cultural Român Chișinău, Narcis-Ionuț Afrăsinei a declarat că imnul Unirii este cel mai potrivit îndemn în prezent, în contextul războiului din Ucraina care afectează întreaga Europă:

„Cred că nimic nu este mai autentic astăzi în contextul războiului din Ucraina decât versurile imnului Unirii:

Unde-i unul nu-i putere  
La nevoi și la durere      
Unde-s doi puterea crește         
Și dușmanul nu sporește”.





Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău