Manifest adresat clasei politice pentru egalitatea de gen: una din funcțiile înalte din stat să revină unei femei

  • 05 Februarie 2019 14:10
Manifest adresat clasei politice pentru egalitatea de gen: una din funcțiile înalte din stat să revină unei femei

Aproximativ 50 de organizații neguvernamentale și activiști civici au adresat clasei politice un manifest pentru egalitatea de gen, cu priorități pentru anii 2019-2020, în mai multe domenii. Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, specialistă în relații cu publicul și advocacy la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că acest manifest a fost lansat deoarece reformele din ultimii ani pentru asigurarea egalității de gen au fost făcute cu jumătate de măsură și nu au avut un impact semnificativ.

Potrivit Alinei Andronache, impactul legilor adoptate în 2016, privind cota de participare a femeilor în alegeri, a fost diminuat prin schimbarea sistemului electoral, cel actual fiind în dezavantajul femeilor. Iar reforma privind concediul de îngrijire a copilului nu a schimbat foarte mult situația femeilor. Acestea în continuare se confruntă cu probleme care nu le permit să combine viața profesională cu cea personală.

Olga Bîtcă, președinta Platformei privind Egalitatea de Gen, a declarat că femeile în politică sunt subreprezentate. Cota acestora în Parlament este de aproximativ 20%, iar după alegeri există riscul să fie și mai mică.  La alegerile parlamentare din 24 februarie, cota femeilor pe lista națională este respectată, însă șansele acestora de a accede în legislativ sunt foarte mici deoarece sunt plasate la finalul listei. O soluție ar fi modificarea listelor prin plasarea femeilor pe locuri eligibile. În circumscripțiile uninominale nici măcar cota de gen nu este respectată. Doar 20% dintre candidați sunt femei.

Totodată, Olga Bîtcă mai susține că o altă măsură necesară pentru asigurarea egalității de gen este ca una din funcțiile înalte din stat, cea de prim-ministru sau cea de președinte al Parlamentului, obligatoriu să revină unei femei. De asemenea, în cadrul guvernului este necesar ca funcțiile de ministru să fie repartizate echitabil, iar femeile să fie numite și în fruntea unor instituții care preponderent sunt conduse de bărbați, cum ar fi Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate sau Centrul Național Anticorupție. Printre măsurile care se impun este și reducerea plafonului de finanțare a partidelor politice de cel puțin 50 de ori. În opinia expertei, această măsură ar permite o participare mai activă a femeilor, dar și a tinerilor la viața politică.

Veronica Braghiș, reprezentanta asociației obștești împotriva violenței în familie „Casa Mărioarei”, s-a referit la problema violenței față de femei în familie, spunând că autoritățile, dar și societatea nu conștientizează gravitatea ei și nici costurile pe care le presupune reabilitarea victimelor. Potrivit Veronicăi Braghiș, este necesar ca Republica Moldova să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. La fel, este necesar ca statul să finanțeze o parte din activitățile ONG-urilor care acordă asistență și reabilitare femeilor și copiilor victime ale violenței domestice.

Alexandra Ermolenco, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că în domeniul pieții muncii sunt necesare măsuri de transparentizare, pentru a exclude diferențele salariale dintre femei și bărbați, care sunt de aproximativ 13,5% în defavoarea femeilor. Sunt necesare și măsuri în domeniul pensiilor. Actualmente, la stabilirea pensiei, concediul de îngrijire a copilului este considerat ca și contribuție echivalentă salariului minim pe țară, iar acest lucru influențează direct mărimea pensiei. Întrucât, în mare parte, femeile își iau concediu de îngrijire a copilului, anume ele sunt discriminate prin aceste prevederi. Alexandra Ermolenco susține că e nevoie și de o flexibilitate mai mare a modului în care vor fi alocați banii pentru acest concediu, precum și perioada acestuia. Ca fiecare părinte să aibă posibilitatea să decidă perioada concediului. În prezent se poate alege doar între doi sau trei ani.

Rodion Gavriloi, activist civic, a menționat că o provocare este și combaterea consumului de tutun, care diminuează cu aproximativ opt ani speranța de viață, fiind vizați preponderent bărbații. Este necesar ca statul, pe lângă măsurile luate până în prezent de scumpire a produselor de tutun, să mărească și accizele, conform unui plan de acțiuni. O altă măsură ar fi ca produsele din tutun încălzit să aibă același statut cu țigaretele obișnuite și să fie introduse în Legea cu privire la Controlul Tutunului. Activistul civic susține că aceste măsuri ar avea un impact direct asupra sănătății celor care fumează, deoarece prețurile ridicate pentru produsele din tutun, ar duce la reducerea consumului de țigarete.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău