Manevre ruse la Marea Baltică, pe fondul tensiunilor între Rusia și Occident în jurul acestei zone strategice

  • 09 Iunie 2022 14:15
Manevre ruse la Marea Baltică, pe fondul tensiunilor între Rusia și Occident în jurul acestei zone strategice

Mai multe zeci de nave ruse luau parte joi la exerciții militare în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor în creștere în jurul acestei zone strategice, unde și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) desfășoară manevre în prezent, informează AFP, potrivit Agerpres.

"În cadrul acestui exercițiu, grupuri navale tactice ale Flotei ruse de la Marea Baltică și-au părăsit bazele și s-au desfășurat în zone specifice", a anunțat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, circa 60 de nave și 40 de avioane și elicoptere participă la aceste manevre care se derulează de asemenea pe uscat, în centre de antrenament ale exclavei ruse Kaliningrad.

Marți, în jur de 20 de nave ruse au participat deja la un exercițiu în această zonă.

Exercițiile ruse intervin în timp ce NATO desfășoară de duminică manevre navale anuale de anvergură în Marea Baltică, denumite "Baltops 22", care ar urma să dureze până pe 17 iunie.

Această intensă activitate militară se înscrie într-un context de puternice tensiuni între Moscova și țările occidentale după declanșarea, la sfârșitul lui februarie, a unei invazii militare ruse asupra Ucrainei.

Marea Baltică, o zonă strategică, se află în centrul atenției de luna trecută, odată cu oficializarea candidaturilor Suediei și Finlandei la NATO, organizație pe care Moscova o consideră ostilă intereselor sale.

O astfel de decizie, blocată pentru moment de Turcia, ar face din Marea Baltică "un lac al NATO", în condițiile în care celelalte țări riverane, exceptând Rusia, fac deja parte din acest bloc.

Semn al creșterii interesului pentru această regiune, șeful Statului-Major american, generalul Mark Milley, s-a deplasat sâmbătă la Stockholm la bordul USS Kearsarge, un puternic port-elicopter conceput pentru a desfășura forțe pe maluri inamice.

Suedia și Finlanda caută garanții de securitate înainte de aderarea oficială ce le-ar asigura un sprijin necondiționat al aliaților, în virtutea Articolului V al Tratatului fondator al NATO, un proces de mai multe luni, pe care opoziția din partea Ankarei riscă să-l prelungească.

În absența unor garanții de securitate oficiale, cele două țări au cerut o prezență militară americană întărită în Marea Baltică și în nordul Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău