Mandatul Misiunii UE de Asistență la Frontieră în R.Moldova și Ucraina poate fi prelungit până în 2020

  • 16 August 2017 16:19
Mandatul Misiunii UE de Asistență la Frontieră în R.Moldova și Ucraina poate fi prelungit până în 2020

Mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) poate fi prelungit până în anul 2020. Totodată, EUBAM intenționează să contribuie la soluționarea conflictului transnistrean și consolidarea nivelului de cooperare internațională în domeniul gestionării frontierelor. Despre aceasta în ajun a declarat șeful Misiunii Andrew Tesoriere în cadrul unei întrevederi cu noul șef al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, generalul-locotenentul Petro Țighical.

Potrivit agenției INFOTAG, cu referire la Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei, el, de asemenea, a confirmat intenția de a continua o cooperare strânsa cu agenția de frontieră din Ucraina, în special, în scopul consolidării capacităților operaționale și instituționale pentru a asigura un control eficient și securitatea frontierelor.

Țighical a menționat importanța Misiunii în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, îmbunătățirii capacităților operaționale și ameliorarea nivelului de cooperare între Ucraina și Moldova.

Interlocutorii au subliniat că în ultima perioadă au fost obținute rezultate semnificative. În special, a fost asigurată patrularea comună pe zona de frontieră moldo-ucraineană, au fost întreprinse o serie de operațiuni speciale care vizează combaterea traficului de arme de foc ilegale și contrabandei cu produse din tutun. În afară de aceasta rămâne pozitivă cooperarea pe subiectele de examinarea riscurilor, în special, examinarea generală a amenințărilor la frontiera cu Moldova. De asemenea, una dintre cele mai importante aspecte ale cooperării este dezvoltarea controlului comun în punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană.

Șeful Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, a exprimat încrederea în legătură cu faptul că cooperarea strânsă cu omologii europeni va continua și în viitor. În primul rând, aceasta ține de subiectele legate de adaptarea legislației naționale și îmbunătățirea gestionării integrate a frontierelor în conformitate cu standardele europene, amenajarea punctelor de trecere a frontierei pentru organizarea controlului comun, căutarea unor forme noi de consolidare a securității frontierelor, și, desigur, sporirea nivelului de încredere publică în serviciul de frontieră.

INFOTAG precizează: Misiunea EUBAM a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Președinților Republicii Moldova și Ucrainei, adresată Comisiei Europene. Misiunea EUBAM este finanțată în întregime de Uniunea Europeană în contextul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat, iar Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este partenerul său de implementare. EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacitățile de gestionare a frontierei a partenerilor săi - serviciile vamale și grăniceri, organele de ocrotire a legii și agențiile de stat din Moldova și Ucraina. Misiunea are drept scop să aducă o contribuție substanțială la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei care să corespundă standardelor Uniunii Europene și să serveasc& #259; necesităților legitime ale cetățenilor moldoveni și ucraineni, călătorilor și comerțului, fapt care, la rândul său, va contribui la consolidarea securității regionale și susținerea dezvoltării economice. Mandatul Misiunii a fost extins deja de patru ori (în 2007, 2009, 2011 și 2015), iar mandatul curent expiră la 30 noiembrie 2017.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău