Managerii întreprinderilor mici și mijlocii vor fi instruiți cu privire la exportul pe piața UE

  • 10 Mai 2017 16:04
Managerii întreprinderilor mici și mijlocii vor fi instruiți cu privire la exportul pe piața UE

Timp de trei zile, manageri ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) din sectorul de prelucrare a produselor agroalimentare și a produselor alimentare vor fi instruiți de experți europeni în domeniul exportului pe piața Uniunii Europene.

Instruirile vor avea loc în cadrul Academiei pentru ÎMM-uri lansate de Camera de Comerț și Industrie în colaborare cu Proiectul „East Invest 2”, finanțat de UE, transmite IPN.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bâlba, a declarat la deschiderea Academiei pentru ÎMM-uri că orice producător autohton trebuie să-și găsească nișa pe piața Uniunii Europene și trebuie să fie găsite modalitățile de promovare a produselor. Instruirile în cadrul Proiectului „East Invest” vor promova și vor facilita exporturile din Republica Moldova către statele UE. Anul trecut, 65% din produsele exportate de Moldova au ajuns pe piața comunitară. Mihai Bâlba a mai spus că pentru a penetra piața Uniunii Europene este nevoie de produse competitive, calitative, dar și de muncitori calificați.

Reprezentanta Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Speranța Olaru, a spus că în ultimii ani UE în asistența oferită Moldovei pune accentul pe ÎMM-uri și pe crearea noilor afaceri, fiind deschise opt incubatoare de afaceri, altele două urmează să fie deschise în viitorul apropiat.

Ilie Volovei, șef de direcție la Ministerul Economiei, a menționat că autoritățile depun eforturi pentru a lărgi gama de produse exportate în UE. Iar Veronica Arpintin, managerul național BERD în Moldova, a declarat că sporirea capacităților de export pe piața Uniunii Europene este un punct forte pentru că aceste companii devin mai competitive la nivel internațional.

Instruirea în cadrul Academiei pentru ÎMM-uri va implica subiecte legate de regulamentele UE și standardele tehnice, marketing și participarea companiilor la târguri și expoziții internaționale. Instruirile vor fi conduse de către specializați din UE și Parteneriatul Estic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău