Mamele renunță tot mai timpuriu să-și alăpteze copiii la sân

  • 27 Iunie 2013 15:59
Mamele renunță tot mai timpuriu să-și alăpteze copiii la sân

Mamele din Republica Moldova renunță tot mai timpuriu să-și alăpteze copiii la sân. Datele unui studiu al UNICEF arată că doar 30 la sută din femeile care alăptează, își hrănesc copiii exclusiv la sân în primele 6 luni de viață.

Practicile incorecte de alimentație a sugarilor prevalează la sate și în familiile sărace, unde fiecare al doilea părinte utilizează adaosuri în alimentația copiilor până la șase luni. Săptămâna mondială de promovare a alăptării, care începe astăzi, este marcată și în Republica Moldova. 

Anastasia este o tânără mamă din Chișinău și are un băiețel în vârstă de 5 luni. Ea mărturisește că, din motive de sănătate, a reușit să-și alăpteze copilul doar în primele 3 luni.

O altă doamnă, care își plimba nepoțelul în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău, ne spune că la timpul ei, i-a alăptat la sân pe toți cei 4 copii ai săi.

Medicii avertizează că alte tipuri de alimente pot dăuna sistemului digestiv al copiilor. Potrivit coordonatorului de programe UNICEF în domeniul sănătății copilului și adolescentului, Angela Capcelea, cea mai mare problemă este legată de faptul că mamele renunță la alăptare în primele 6 luni de viață ale copilului.

Studiul UNICEF arată că produsul cel mai des utilizat pentru alimentația mixtă este laptele de vaci, după care urmează terciul de gris, laptele fermentat și laptele de capră.

La nivel mondial, aproximativ 1 milion de copii cu vârsta sub cinci ani din țările în curs de dezvoltare, mor anual din cauza maladiilor care ar putea fi prevenite prin alăptare.  Promovarea intensivă a formulelor de lapte praf pentru sugari și politicile naționale ce nu favorizează concediul de maternitate, se numără printre barierele care limitează alăptarea, potrivit studiului UNICEF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău