Maluri de Prut | Zimbri în libertate pot fi întâlniți, din nou, în pădurile din România

  • 01 Februarie 2017 16:13
0%
00:00:00
00:00:00

După mai bine de două secole de la dispariția lui din pădurile din spațiul românesc, zimbrul a fost repus în mediul său natural. Un proiect de reintegrare a acestor animale în sălbăticie este în plină desfășurare în România, la Parcul Natural Vânători-Neamț. Primele exemplare de zimbri, acomodați inițial în semilibertate au fost eliberate în anul 2012.

De atunci, anual, în sălbăticie sunt eliberați câte cinci, șase zimbri. În prezent, 22 de zimbri printre care și pui, hoinăresc în libertate prin pădurile ce se întind între Târgu Neamț și Piatra Neamț. 

De mai bine cinci ani pădurile din județul Neamț, România, sunt din nou populate de zimbri - animale dispărute acum 120 de ani și care cu eforturile reprezentanților Parcului Natural Vânători-Neamț  au fost aduse din nou pe meleagurile Moldovei lui Ștefan cel Mare. 22 de exemplare  se plimbă nestingherit pe cele 30 de mii de hectare pe care se întinde parcul natural, după cum am aflat de la unul din reprezentanții parcului, Nicu Dolhescu.

Maluri de Prut | Zimbri în libertate pot fi întâlniți, din nou, în pădurile din România

”Din anul 2012 anual au avut loc eliberări succesive. În primul an au fost puși în libertate cinci exemplare, după care șase. Anul trecut am eliberat patru. În total, cu tot cu puii care au fost fătați în prezent sunt 22 de zimbri în libertate. În România, zimbri în libertate sunt doar la noi și se încearcă un proiect de reintroducere în libertate în zona Munților Țarcu.”

În această primăvară, alți câțiva dintre cei 17 zimbri aflați în prezent în țarcul de acomodare ar urma să fie puși în libertate.  Dacă animalele aflate în libertate își găsesc singure de mâncare, exemplarelor aflate în semilibertate, sun hrăniți în locuri special amenajate. În zona de hrănire, de după un gard înalt de sârmă, am admirat și eu un grup de zece zimbri.

„Doar în perioada de iarnă zimbrii aflați în semilibertate stau în zona de hrănire, pe timpul verii ei umblă prin păduri. Țarcul are 180 de hectare și ei își caută singuri de mâncare.  Iarna, hrana se găsește mai greu, și fiind și suprafața limitată, trebuie să-I mai ajutăm și să le suplimentăm hrana. În țarc avem acum 17 zimbri care urmează să fie puși în libertate, după acomodare. Acomodarea înseamnă ca ei să umble prin păduri, să învețe să își caute singuri de mâncare”, spune Nicu Dolhescu.

Cei 22 de zimbri aflați în libertate sunt monitorizați prin GPS de către reprezentanții parcului pentru a ști în orice moment unde se află. Odată cu derularea acestui proiect de reintroducere a zimbrilor în libertate a avut loc și camoanii de informare în masă menite să aducă la cunoștința locuitorilor cum să se comporte atunci când se întâlnesc cu animalele prin pădure, care trăiesc în grupuri.

Maluri de Prut | Zimbri în libertate pot fi întâlniți, din nou, în pădurile din România

Proiectul de reintegrare în libertate a zimbrilor este finanțat din fonduri europene.

România e una dintre cele 9 țări europene în care zimbrii trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania.

Se estimează că, la nivel mondial, ar exista doar câteva mii de exemplare.

Zimbrul este considerat cel mai mare animal de pe teritoriul european - la maturitate acesta poate depăși o tonă și se poate mișca cu o viteză de 50 km la oră. 

Un reportaj realizat de Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău