MALURI DE PRUT | Vladimir Beșleagă: „Am fost trimis pe lume pentru a mărturisi necazurile și durerile neamului meu” (AUDIO/VIDEO)

  • 25 Iulie 11:38
0%
00:00:00
00:00:00

Pe 25 iulie, scriitorul Vladimir Beșleagă, considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani, împlinește 93 de ani. Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol, în stânga Nistrului. Redăm câteva din declarațiile scriitorului despre sensul vieții, moarte și dragoste, desprinse din interviul înregistrat de Ina Guțu, cu maestrul Vladimir Beșleagă, în martie 2024, și difuzat în cadrul emisiunii Maluri de Prut, de la Radio Chișinău.

„Dar știi ce-i dragostea? Găsești o persoană care îți mișcă, îți învinge forța de atracție a pământului și devine centrul de atracție al tău?”

„Dragostea, este ceva inexplicabil, este ceva mistic.”

„Vocația omului de bază este cunoașterea.”

„În fața ta se deschid mai multe drumuri și trebuie mereu să alegi. În funcție de ce ai ales în fiecare moment, viața ta se va realiza, se va brodi ca atare.”

„Dacă omul are personalitatea lui, dacă omul își apără libertatea lui, dacă omul își urmărește un ideal al lui, atunci viața este grea și este complicată și este o permanentă încercare. Iar dacă omul se limitează și nu are substanță și esență, el duce o viață vegetală.”

Despre moartea tragică a feciorului său, Sandu: „Acesta a fost destinul meu și cred că Dumnezeu îmi dă zile și îmi dă viață ca să sufăr și să-mi dau seama ce greșeli am făcut eu în viața mea.”

„Toate cărțile mele din durere s-au născut.”

„Cred că moartea se teme de mine, pentru că în viața mea am murit de trei ori.”

„Ce-i cu lumea asta? Războaie, războaie, războaie… Secolul trecut, două războaie care au măcinat milioane de vieți. Și acum, alt război alături de noi. Ce-i cu lumea asta? Nu învață minte. Am trăit prea mult și văd mizeriile care se întâmplă acum... Aș vrea ca lumea să se împace o dată pentru totdeauna, să nu se iște războaie, pentru că războaiele sunt o barbarie.”

„Din acea criză existențială, în adolescență, eu mi-am descoperit vocația. Am descoperit pentru ce sunt eu trimis, adus sau delegat pe lume? Pentru a mărturisi durerile, necazurile și nenorocirile neamului meu.”

Multă sănătate, maestre Vladimir Beșleagă!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:1,54 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău