MALURI DE PRUT | Raisa Radu, profesor universitar, scenaristă, refugiată în România în cel de-al Doilea Război Mondial: „Pentru mine, Basarabia a fost un pământ al făgăduinței” (Audio)

  • 23 Septembrie 2023 11:40
0%
00:00:00
00:00:00

Basarabia are un loc aparte în sufletul și istoria vieții Raisei Radu, autoare de cărți în domeniul sociologiei și culturii politice, profesor universitar, scenaristă. Refugiată în 1944, împreună cu mama ei, dintr-un sat din nordul actualei Rep. Moldova în România, Raisa Radu a fost profesor universitar timp de 40 de ani la Academia de Studii Economice din București, după ce a absolvit Facultatea de Filosofie a șasea pe țară. Ajunsă la pensie scrie comunicări și scenarii radiofonice pentru teatrul Național Radiofonic-Radio România în special pe teme legate de deportați, victime ale regimului comunist. În 2012 a scris scenariul unui spectacol după cartea „20 de ani în Siberia. Destin bucovinean” semnată de Anița Nandriș-Cudla.

„Catinca”,  în regia lui Petru Hadârcă și adaptarea radiofonică semnată de Magda Duțu, este inspirat din fapte reale. Este povestea mamei Raisei Radu, refugiată în România în cel de-al Doilea Război Mondial și ai cărei părinții au fost deportați în Siberia.

A trecut Prutul în repetate rânduri în ultimii ani, invitată în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale organizate de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

”Pentru mine Basarabia a fost un pământ al făgăduinței. Cum auzeam că cineva este basarabean, era pentru mine ca un frate sau ca o soră. Totdeauna am avut sentimentul acesta iar când au venit studenții basarabeni la studii mă simțeam foarte bine cu ei. ”

Tot ea a scris scenariul după cartea-document, semnată de Boris Vasiliev, ”Stalin mi-a furat copilăria”.

”Scenariul pentru ”Stalin mi-a furat copilăria a marcat începutul colaborării întrei Teatrul ”Mihai Eminescu” și teatrele din București. După care au urmat atâtea. Atât la Boris Vasiliev cât și la ”Catinca” , nepoata mea, care nu a vrut să facă regia. A spus să facă Petru Hadârcă că e basarabean, știe mai bine ce au suferit aceștia”

Am cunoscut-o recent, în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești care se desfășoară în această perioadă la Chișinău cu ocazia difuzării spectacolului ”VLADIMIR GHIKA – Peregrinul catolic. Profesor de Speranță”.

A ales să studieze filosofia pentru că est știința care își pune întrebări existențiale legate de rostul omului și al vieții, ne-a mărturisit Raisa Radu. Pentru ea, la cei 82 de ani împliniți sensul vieții ar fi:

”Să te bucuri că trăiești, să muncești, să fii preocupată de teatru, de film, de literatură. E adevărat că dacă ești cinic, spui că te-ai născut pentru a muri dar de la naștere până la moarte e un drum lung, și drumul acesta trebuie să-l parcurgi cu fruntea sus, nefiindu-ți niciodată rușine să te uiți în oglinda sufletului. Sensul vieții și-l face omul.  ”

Printre principiile importante în viață este iubirea de sine, consideră Raisa Radu.

”De a te înțelege pe tine, și a-i înțelege pe celălalt. De a fi prieten cu tine. Pentru că dacă te urăști pe tine, te înăsprește și îți manifești ura și față de alții. Sunt foarte mulți oameni care au această atitudine autodistructivă și distructivă  ”

Ca profesor de sociologie despre oameni a învățat că: ”nu pot trăi singuri. Societatea nu se reduce la un singur individ. Nu suntem Robinsoni!

La televizor nu se mai uită decât la TVR Cultural:

”În ultima perioadă m-am cam desprins de realitate, ne-uitându-mă la televizor, unde toate emisiunile sunt la fel. Foarte multe crime, foarte multe scandaluri, foarte multe persoane prezentate ca VIP-uri, dar care nu au nicio valoare. E bine că s-a introdus postul TVR Cultural pentru că se discută și problemele culturale. Chiar acum sunt Festivalul ”George Enescu” și Festivalul de Poezie, cu participarea unor orchestre și artiști internaționali. Mă bucură foarte mult. ieșim din acea prezentare a României ca țara prostituatelor, a hoților și cerțătorilor, cum se spunea în anii 90, și suntem astăzi o Românie a oamenilor de cultură, a muzicienilor, a poeților, a scriitorilor, a realizatorilor de teatru. Supraviețuim prim cultură!”

Iar cultura este una pe ambele maluri ale Prutului!

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău