MALURI DE PRUT | Radmila Popovici: „E un moment în care trebuie să luăm atitudine, s-ar putea să nu mai prindem acest tren al reîmbrățișării cu Țara-Mamă” (Foto, Audio)
-
02 Iulie 2024 14:16
În aceste zile în care vorbim foarte mult despre procesul de integrare europeană, într-un context istoric dramatic, cu amenințări de securitate fără precedent pentru spațiul dintre Prut și Nistru și întreaga Europă, poeta și scriitoarea, Radmila Popovici a vorbit în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău despre rolul intelectualilor în vremuri de restriște.
„Acest război nu-i vizează doar pe cei care sunt la propriu atacați și omorâți, ci pe toți. Bomba nucleară nu-i protejează nici pe cei care țin cu Putin, nici pe cei care ar vrea să trăiască într-o lume a păcii și bunei înțelegeri. În acest context, vocea intelectualilor e nevoie să fie cât mai auzită de oamenii care nu au timp sau voință să se informeze sau nu se informează din surse credibile.
Nu o să o fiu filosof spunând că nimic nu trebuie să trebuiască, dar chiar e un moment în care dacă nu luăm atitudine, fiecare, în felul în care poate și pe cât știe să discearnă, s-ar putea să nu mai prindem acest tren, inclusiv cel al integrării europene și de reîmbrățișare a noastră cu Țara-Mamă, România”, a spus Radmila Popovici.
Cunoscută pentru atitudinea fermă de condamnare a agresiunii brutale a Rusiei în Ucraina, Radmila Popovici este autoarea manifestului poetic „Și eu sunt Ucraina” împotriva atrocităților comise de armata rusă în statul vecin. Mai multe poeme au răsunat în spectacolul pus în scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Recviem pentru Bucea…”, dar și în cadrul campaniei de conștientizare a ororilor războiului de agresiune susținută de oamenii de cultură din Republica Moldova - „Și eu sunt Ucraina”.
„Nu doar în acest spațiu propaganda a reușit și reușește în continuare să-și culeagă roadele odioase. Întâlnesc voci, care, contrar așteptărilor, nu înțeleg cât de periculos este acest foc care cuprinde, se extinde și năvălește peste tot ce s-a creat bun. Cu atâta furie omoară trecutul, prezentul și viitorul.
Mesajul meu pentru cetățenii Republicii Moldova estre foarte simplu: Pentru ce trăiești? Pentru a te bucura de viață sau aștepți să vină să te elibereze de aceeastă viață, ”marele eliberator” care a semănat mereu doar răutate, mizerie și moarte?”, a precizat Radmila Popovici.
Poetă, scriitoare și textieră, Radmila Popovici este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România. Ea a lansat recent la Bruxelles și Madrid, cu sprijinul ambasadelor Republicii Moldova și României, dar și a Institutului cultural Român din Belgia și Spania, două volume de poeme: „O mie și una de eu fără umbre” și „Niciodată fața cealaltă”.