MALURI DE PRUT| Președintele AIR, Dan Nuțiu: În ultimii zece ani schimburile comerciale între România și R. Moldova s-au triplat. Noi puncte de trecere a frontierei sunt mai mult decât necesare

  • 10 Aprilie 2023 15:24
0%
00:00:00
00:00:00

Un fond mixt de garantare, menit să sporească investițiile de pe ambele maluri ale Prutului, prin fluidizarea modului în care sunt obținute împrumuturile pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) urmează a fi instituit în Republica Moldova, la propunerea Asociației Investitorilor din România. Rolul acestui mecanism este să ofere încredere potențialilor investitori prin faptul că statul își asumă susținerea și potențialele riscuri. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău, cu președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova (AIR), Dan Nuțiu. Afacerile cu capital românesc în Rep. Moldova, avantajele dar și principalele provocări au fost subiectele principale, abordate în cadrul interviului.

România rămâne și în prezent cel mai important partener comercial și unul din cei mai mari investitori pentru Rep. Moldova. Pe fundalul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina și limitarea schimburilor economice tradiționale cu statele din Est, anul 2022 a însemnat o creștere fără precedent a comerțului între cele două maluri de Prut, atingând un nivel record de aproape 3,5 miliarde de dolari - o creștere de peste 40 la sută, sau cu peste un miliard de dolari față de anul 2021.

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova, Dan Nuțiu s-a referit la principalele provocări pentru mediul de afaceri în Rep. Moldova.

”Cred că principala greutate cu care ne confruntăm în momentul de față este deșertificarea Rep. Moldova. Cred că principalul scop atât al guvernanților, cât și pentru noi, mediul de afaceri, este să convingem oamenii să nu mai plece. Din punctul nostru de vedere este foarte important să reușim să accelerăm procesele de reformă, să atingem punctele din  Acordul de Asociere cu UE privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, mai ales că Moldova a trecut la nivelul de țară candidată la aderare care, evident,  va veni și cu obligații. Obligații de armonizare, de normalizare a situației din Rep. Moldova. E o realitate că în continuare, și vedem acest aspect în fiecare zi ne confruntăm încă cu o lipsă a predictibilității, un nivel al corupției destul de ridicat, a spus Nuțiu.

În acest sens Dan Nuțiu a apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în combaterea acestor impedimente în calea dezvoltării mediului de afaceri, apreciind totodată deschiderea totală în dialogul dintre Guvern și mediul de afaceri.

La întâlnirile recente cu premierul Dorin Recean, reprezentații Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova au venit cu o inițiativă de creare a unui fond mixt de garantare - un mecanism care să încurajeze și să confere garanții antreprenorilor de pe ambele maluri ale Prutului care doresc să investească în cealaltă țară, spune Dan Nuțiu.

În momentul în care deschizi o companie în Rep. Moldova, sub forma de IMM, cu mici excepții, nu ai cum să te dezvolți direct, cu o cifră de 20 sau 50 de milioane de euro. Personal, pornind ca și IMM am avut nevoie de un credit pentru plata facturilor, pe care nu am putut să îl obțin din Rep. Moldova deoarece compania fiind la început de drum nu aveam bunuri și garanții. Am apelat la resurse de la compania mamă din România. După ce acest fond mixt de garantare va intra în funcțiune, acest lucru va deveni posibil pe baza garanțiilor. De exemplu, antreprenorii din Rep. Moldova care doresc să investească în România vor putea aduce garanții din Rep. Moldova pe care să le pună la bancă și în baza cărora să primească credite în România. Aceste garanții, evident sunt și materiale, dar în primul sunt morale. Îți conferă o siguranță suplimentară știind că ai de partea ta statul din care provii și mecanismele din țara din care provii”, a declarat Dan Nuțiu.

Potrivit președintelui executiv al AIR,  România se situează în prezent pe primul loc în topul investițiilor cu capital social din Rep. Moldova, la fel ca și la capitolul schimburi comerciale în timp ce investițiile Republicii Moldova în România sunt pe locul șase în topul țărilor necomunitare - în condițiile în care se concurează cu țări precum SUA, China și alte economii dezvoltate.

Dan Nuțiu a salutat totodată  implementarea controlului coordonat comun la Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița:

”Ne dorim ca acest control coordonat comun să devină o realitate în toate punctele de trecere a frontierei între cele două țări. Am ajuns la schimburi comerciale de 3,5 miliarde de dolari în condițiile în care acum zece ani schimburile bilaterale erau cifrate la 1,2 miliarde. Acest lucru spune de fapt un lucru extrem de simplu: prin aceleași puncte de trecere a frontierei traficul s-a triplat. S-a ajuns să se stea și câte cinci șase ore, mai ales că pe lângă acest trafic triplat în schimburile noastre comerciale, au crescut schimburile și cu restul țărilor din UE și, suplimentar, din nefericire, au venit și aceste transporturi de produse cerealiere din Ucrainei. Este evident, așa cum ni s-a și promis, există în plan deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei. Sunt mai mult decât necesare”, a menționat Președintele AIR.

Amintim că Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova reprezintă o  organizație nonprofit, fondată la data de 24 ianuarie 2018, de către 12 companii cu capital românesc.

În prezent în componența AIR se regăsesc 32 de membri care împreună însumează peste 54% din totalul investițiilor din România în Rep. Moldova și asigură peste 12 mii de locuri de muncă.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,07
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
7
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău