Maluri de Prut | ”Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze”

  • 24 Martie 2017 08:26
Maluri de Prut | ”Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze”

Ana Blandiana a sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei, alături de nemțeni.

De Ziua Internațională a Poeziei, marcata anual la 21 martie, orașul Piatra Neamț a sărbătorit alături de scriitoarea și luptătoarea pentru drepturile omului, Ana Blandiana. Desemnată  anul trecut, la  Gdańsk, Polonia, ”Poetul European al Libertății”, ea a avut o serie de întâlniri cu iubitorii de cultură de diferite vârste.  Bustul poetului Mihai Eminescu din centrul orașului și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț au fost locurile în care s-au recitat poezii, s-au făcut confesiuni și s-au dat autografe. Ina Guțu a stat de vorbă cu câțiva dintre participanții la manifestări, inclusiv cu poeta Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și a Rezistenței, de la Sighet.

”Viața oamenilor fără poezie, e o viață fără viață. Fericirea, tristețea, toate emoțiile se adună într-un singur loc și se numește poezie” susține Adelina Oprița, elevă în clasa a IV-a.

Trăim într-o lume în care se spune că toată lumea scrie, că nu mai avem nevoie de poeți, mai lăsați-ne cu poezia… Poetul Ion Mureșan a spus un lucru foarte frumos: așa cum un organism bolnav secretă anticorpi pentru a se apăra, așa o societate bolnavă, cum este cea în care trăim, își secretă poeții. Poeții sunt anticorpii lumii în care trăim și acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de poezie”, susține criticul literar Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Județene din Bacău.

”Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze”, spune Ana Blandiana despre rostul pe care îl are poezia în viața oamenilor, 

”A fost un model pentru o societate căreia i s-au refuzat modelele adevărate vreme de patru, cinci decenii” menționa, în deschiderea seratei de la Teatrul Tineretului, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, organizatorul evenimentului.

Maluri de Prut | ”Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze”

Înainte de 1989, ați demonstrat că în vreme de ciumă, o femeie poate singură să plângă, sau să deplângă, un popor de bărbați. Frumoasă ca poezia însăși, dumneavoastră ați făcut din frumusețea poeziei o chestiune de etică, căci, poezia adevărată, în orice epocă, sub dictatură sau în libertate, a fost receptată ca subversivă, s-a opus unor sisteme politice aberante dar și conformismelor de orice fel. Ați demonstrat că și contextele, ideologiile pot fi suspuse cu arma cu care Iisus a îmblânzit lumea - iubirea”, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene ”G. T. Kirileanu”.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău scriitoarea Ana Blandiana ne-a vorbit despre literatura română de pe cele două maluri ale Prutului.

”În mod evident în timp ce încă Unirea tuturor românilor la un loc, este un vis neatins, Unirea tuturor poeților români și a culturii române la un loc este o realitate vie, care există. Este clar că noi din punct de vedere cultural, din punct de vedere literar suntem una. Și în acest sens, ultimul sfert de secol a făcut enorm pentru că anii cât Republica Moldova făcuse parte din Uniunea Sovietică degradaseră teribil limba, se crease un dezechilibru cu nivelul cultural al României, dezechilibru care a explodat pur și simplu, după ”

Ziua Internațională a Poeziei este marcată în urma unei decizii a UNESCO, anual la 21 martie, începând din anul 1999, ca o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii, spiritualității și libertății universale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău