MALURI DE PRUT| Nicolae Negru despre românii din Rep. Moldova care au votat la europarlamentare: Reprezintă un electorat specific, nu pot fi comparați cu românii din diaspora (Audio)

  • 10 Iunie 15:45
0%
00:00:00
00:00:00

Întâlnirile reprezentanților partidelor din România cu alegătorii din centrele raionale din Republica Moldova, nu doar din Chișinău, amenințările reprezentate de formațiunile extremiste la adresa Uniunii Europene și solidarizarea cu procesele electorale care au loc în spațiul comun pe cele două maluri de Prut. Sunt câțiva dintre factorii care ar putea explica o prezență mult mai mare a românilor din Republica Moldova la alegerile europene de ieri, potrivit analistului Nicolae Negru.

Rezultatele, oarecum similare în România și Republica Moldova, arată o tendință comună a electoratului din ambele state românești, a menționat analistul Nicolae Negru în cadrul emisiunii Maluri de Prut” de la Radio Chișinău. Totodată, românii din Republica Moldova au fost și ei îngrijorați de sondajele din România care vorbeau despre un potențial rezultat îngrijorător al partidelor eurosceptice, mai spune comentatorul. Românii basarabeni au conștientizat că nu pot să stea impasibili, în rolul de spectator la o piesă de teatru, mai spune Nicolae Negru.

„Anumite temeri, care au existat dincolo de Prut s-au transmis, în mod firesc, și dincoace. Mă refer la rezultatele relativ slabe ale AUR comparativ cu sondajele înaintare de alegeri. Românii din Republica Moldova au fost și ei într-un fel îngrijorați și au vrut să contribuie la un mers mai bun al lucrurilor în Uniunea Europeană, de care depinde procesul de integrare și cum este văzută Republica Moldova, dar și ajutorul pentru Ucraina, fiindcă depinde de cum vor merge lucrurile pe frontul ucrainean”, a spus analistul Nicolae Negru.

Nicolae Negru mai spune că cetățenii din Republica Moldova, care au participat la europene, reprezintă un electorat specific și nu pot fi comparați cu electoratul din diasporă.

„Cei care au luat pașaport românesc doar pentru a circula prin Europa nu cred că au fost la alegeri. Dar avem cetățeni activi, mai aleși cei rămași acasă nu și-au luat pașaportul doar formal, ei și-au redobândit cetățenia fiindcă se simt români. Consideră că ceea ce se întâmplă acum între relațiile dintre Chișinău și București e o tendință bună și ea trebuie continuată”

Potrivit lui Nicolae Negru în baza rezultatelor la alegerile europene este greu de prezis comportamentul electoratului din Rep. Moldova la referendumul pro-european din toamnă sau la alegerile parlamentare care urmează.

Comentatorul susține că procesele electorale care urmează anul acesta și cel viitor în Rep. Moldova sunt cruciale pe fundalul războiului propagandistic pe al Federației Ruse care luptă să deturneze parcursul european al țării.  Lupta cu dezinformarea, comunicarea și  dezvoltarea unei gândiri critice în rândul cetățenilor din Rep. Moldova este esențială, mai spune Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,69 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău