Maluri de Prut | Nicolae Negru despre ”argumentele” Moscovei în privința limbii române: ”E ca și cum ai spune copacul e mai vechi decât pădurea”

  • 22 Martie 2023 15:58
0%
00:00:00
00:00:00

Moscova vine cu reacții la adresa ministrului de Externe de la București după ce Bogdan Aurescu a declarat că limba moldovenească nu există, reprezentând un construct artificial creat de sovietici și folosit în prezent de Rusia în scopuri propagandistice. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a reacționat dur prezentând din nou teoria susținută de Kremlin, conform căreia limba moldovenească este mai veche decât cea română. Prin aceste așa-numite argumente anunțate de Moscova se demonstrează o lipsă de respect față de cetățenii Rep. Moldova susține analistul Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Ignoranța și necunoașterea unor cetățeni este exploatată în Rep. Moldova de cei care încearcă să profite de aceste vulnerabilități pe subiectul limbii vorbite, făcându-se referințe false la cronicari și cei care au menționat că vorbesc limba moldovenească. Limba română este produsul evoluției istorice și contribuției tuturor provinciilor românești și reprezintă una dintre cele mai unitare limbi, potrivit analistului Nicolae Negru.

”Noi nu vorbim limba cronicarilor, noi am evoluat. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și produsul graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc. Să ne atribuim limba literară română doar nouă, să spunem că este limbă moldovenească, este un furt intelectual. Înseamnă că ignorăm contribuția celorlalte regiuni, celorlalte provincii românești. Lucrul acesta s-a întâmplat oriunde și cu limba italiană, și cu limba germană. Să spui că așa cum vorbeau siberienii sau cum vorbeau novgorodenii, asta e limba rusă, sau ucraineană… Absolut toate limbile au trecut prin acest proces”, a spus Nicolae Negru.

Declarațiile făcute de oficiali de la Moscova precum că limba moldovenească este mai veche decât cea română demonstrează ori o ignoranță crasă, ori o lipsă totală de respect față de cetățenii Rep. Moldova, susține Nicolae Negru.

Desigur că înainte de a începe pădurea, au fost niște copaci. Copacul a fost mai vechi decât pădurea, poți să spui așa ceva, dar cine nu știe asta. De unde au avut cronicarii noștri conștiința că noi vorbim aceeași limbă cu cei din Muntenia, cu cei din Ardeal. Existând acest stat feudal Moldova, s-a întipărit în mintea unora limba moldovenească, dar nu era o limbă în adevăratul sens al cuvântului, era un grai”, a declarat Nicolae Negru.

Amintim că zilele trecute, la Bruxelles, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a salutat decizia istorică de oficializare a limbii române în Rep. Moldova. Șeful diplomației române a declarat că așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, creată de Uniunea Sovietică și folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare.  

În replică, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe a spus că nici Bogdan Aurescu ”nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat”, citat închis.

Proiectul prin care formula ”limba moldovenească” va fi înlocuită cu sintagma ”limba română” în toată legislația, inclusiv în Constituție, a fost aprobat săptămâna trecută în lectura finală de către Parlamentul de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău