Maluri de Prut | Nemțeanul care a moștenit dragostea tatălui său pentru Basarabia și ideile de ReUnire (VIDEO)

  • 17 Martie 2018 15:02
0%
00:00:00
00:00:00

Odată cu deschiderea granițelor de la Prut, la începutul anilor 90, s-au refăcut legăturile familiale, de afaceri, instituționale, s-au creat noi legături între comunitățile de pe cele două maluri. Vasile Ouatu, un om de afaceri nemțean, de mai bine de două decenii, din propriile resurse, încearcă să apropie românii de pe cele două maluri de Prut.

El este și susținătorul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ desfășurat de Radio România Chișinău și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Vasile Ouatu este un om de afaceri din orașul Piatra Neamț, fost viceprimar și consilier municipal, cunoscut publicului nemțean, în special ca sponsor al echipei de volei feminin, care, în ultimele trei decenii, a dus faima orașului de la poale de munți în întreaga Românie, dar și pe plan internațional.

În Piatra Neamț omul de afaceri și-a căpătat însă și titlul de unul dintre cei mai aprigi susținători ai cauzei românilor din afara granițelor, în special al basarabenilor.

De 20 de ani, de când a trecut prima data Prutul și a cunoscut oamenii și locurile frumoase de prin părțile noastre, a întreprins o serie de acțiuni pentru a apropia românii de pe cele două maluri de Prut.

”Această dragoste a mea pentru Basarabia vine de la tatăl meu care, Dumnezeu să îl ierte, a luptat în al Doilea Război Mondial, a fost luat de la nuntă, era mire, unde a stat opt ani cu tot cu lagăr. Tot timpul îmi vorbea de Basarabia, mereu plângea Basarabia, plângea bogățiile, pământurile, grânarele Basarabiei și mereu spunea că după 20 de ani va fi întoarsă înapoi României. Eu continui ideile tatălui meu de ReUnire”, spune Vasile Ouatu.

Ajuns prin părțile Orheiului, prima data în urmă cu două decenii, a organizat excursii în România pentru câteva sute de moldoveni, asigurând din propriile resurse toate costurile și cheltuielile.

”Acum 20 de ani se vorbea destul de urât despre România, despre Moldova noastră. Românii de peste Prut erau îndobitociți de propaganda rusă. Atunci când i-am adus aici România, au văzut cu ochii lor cum arată și și-au schimbat dintr-o dată impresiile”, povestește el.

Pentru promovarea imaginii orașului Piatra Neamț în străinătate, dar și a imaginii Orheiului în România, Vasile Ouatu a fost decorat cu titlul de cetățean de onoare al ambelor orașe.

”Aceste titluri mă responsabilizează să fac și mai multe ca să facem această Unire. Ea plutește în aer. Dacă acum sunt peste 100 de localități care au semnat Declarații de ReUnire, chiar dacă simbolice, e un lucru mare în condițiile în care acum câțiva ani nu avea nimeni curajul să vorbească despre ReUnire. În acest an al Centenarului, pentru că există mai multă bunăvoință din partea tuturor. Cei din stânga Prutului trebuie să fie de acord, pentru că de ei depinde ReUnirea. Cei din România sunt de acord în proporție de 80 la sută”.

Vasile Ouatu este cunoscut și ca un susținător al oamenilor de artă nemțeni. A sponsorizat mai multe volume ce se referă la istoria românilor și a basarabenilor iar localul pe care îl administrează ”Restaurantul Unic” din Piatra Neamț s-a transformat într-o adevărată galerie de artă, cu expoziții de pictură. Aici au loc lansări de carte și alte diverse acțiuni culturale. O serie de picturi, semnate de pictorul basarabean stabilit la Piatra Neamț, Arcadie Răileanu, cu peisaje și obiective de pe ambele maluri ale Prutului precum Orheiul Vechi, Cetatea Neamț, Cheile Bicazului, Ceahlăul, sunt parte a unei expoziții permanente în același local.

Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău