MALURI DE PRUT | Mădălin Necșuțu, jurnalist de politică și investigații: Singura investiție pe care Rusia o face în Rep. Moldova este în propagandă (Audio)

  • 09 Aprilie 12:48
0%
00:00:00
00:00:00

Singura investiție pe care Rusia o face în Rep. Moldova este în propagandă, iar scopul final este deturnarea parcursului european al Chișinăului, a declarat jurnalistul de politică și investigații, Mădălin Necșuțu, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” la Radio Chișinău. În opinia sa, dezinformarea fabricată în laboratoarele Kremlinului este răspândită în R.Moldova pe toate căile: pe filieră politică, în mass media, pe cea religioasă. Cu mai multe detalii Ina Guțu.

Într-un context primejdios, cu un război activ de agresiune al Rusiei în vecinătate și unul hibrid fără precedent la nivel național, cu restanțe la capitolul reziliență, R. Moldova are de parcurs un an crucial: deschiderea capitolelor de aderare la Uniunea Europeană, alegeri prezidențiale și un posibil referendum proeuropean în toamnă, subliniază jurnalistul Mădălin Necșuțu în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău. El face trimitere la cei mai importanți actori și la investițiile reale ale Rusiei în Rep. Moldova:

”Sigur vârful aisbergului, când vorbim de ”coloana a cincea”  sunt acești politicieni pro-ruși pe care îi vedem în fiecare zi spunându-ne că  Rep. Moldova o va duce mai bine alături de Rusia, că Uniunea Europeană este rea. Deși cred că e la îndemâna oricui să se uite pe cifre și să vadă câți bani a investit Uniunea Europeană, ce grădinițe a construit și ce drumuri a reparat, cum creează oportunități de muncă. Pe partea cealaltă, Rusia nu investește niciun ban aici. Singurii bani pe care îi investește Rusia în Rep. Moldova sunt în propagandă și spălare de creiere”, afirmă Necșuțu.

Autor a numeroase articole pentru presa de pe ambele maluri ale Prutului, dar și importante media internaționale, multe dintre care pe subiecte ce vizează dezinformarea, Mădălin Necșuțu se referă la mașinăria propagandistică a Federației Ruse, cunoscută în lumea întreagă încă din timpul războiului rece.

”Mă uitam la o investigație publicată mai mulți ani în urmă de New York Times. Dânșii vorbeau acolo despre un departament de la KGB de vreo 10 mii de oameni și sarcina zilnică a fiecărui angajat era să inventeze o poveste care să fie minciună în sensul de propaganda pe care să o propage acolo unde aveau ei interesul. Dacă în anii 80 ei avea un asemenea aparat de propagandă, numai în cadrul unui serviciu, dar știm că Rusia are mai multe servicii, ne dăm seama de scara la care se face acum propaganda în laboratoarele Kremlinului. Și într-adevăr se joacă foarte mult pe fobii, se exploatează frica, un sentiment foarte puternic pe care îl direcționezi într-o parte sau alta, îl manipulezi în funcție de ce interese ai și asta fac rușii cu spațiul informațional al R.Moldova”, continuă acesta.

Regiunea separatistă transnistreană și regiunea autonomă găgăuză sunt folosite de Moscova în războiul informațional a cărui scop primordial este deturnarea R. Moldova de la parcursul european, mai spune Mădălin Necșuțu.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău