MALURI DE PRUT | Istoricul și analistul Armand Goșu: Este crucială confirmarea pro-europeană a Rep. Moldova în fața unei oportunități neimaginate, apărută în contextul evenimentelor tragice din Ucraina (Audio)

  • 22 Aprilie 16:29
0%
00:00:00
00:00:00

Victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va oferi un scut puternic în fața ingerințelor rusești în Rep. Moldova. În contextul în care războiul nu dă semne că se va încheia în curând, Chișinăul trebuie să se pregătească să facă față războiului hibrid pe care Rusia îl duce deja în spațiul dintre Prut și Nistru, avertizează istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu. El subliniază că menținerea cursului pro-european în Rep. Moldova este crucială în fața unei șanse neimaginate pe care o avem acum, apărută în contextul evenimentelor tragice din Ucraina.

În contextul războiului informațional al Rusiei fără precedent în Rep. Moldova, este important ca populația să confirme la alegeri orientarea pro-europeană a țării,  ajunsă în fața unei oportunități istorice, spune analistul politic din România, Armand Goșu, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

”Sigur, sună dramatic, dar e greu de imaginat că această accelerare a deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană s-ar fi putut întâmpla într-un alt context. Războiul din Ucraina a obligat și birocrația europeană, pe liderii europeni să ia mai repede anumite decizii. Este foarte trist că războiul poate să ofere un context favorabil apropierii și integrării până la urmă a Rep. Moldova la UE. Nu mai visăm de Parteneriatul Estic sau alte surogate.  Vrem că într-un interval de timp, de câțiva ani, Rep. Moldova să devină parte a familiei europene.”, a spus Armand Goșu.

Federația Rusă atacă la nivel mai mare, inclusiv încearcă să influențeze rezultatele alegerilor europarlamentare din această vară, însă efectele asupra Rep. Moldova sunt cele mai dramatice, atenționează Armand Goșu.

”Să nu vă închipuiți că Rusia din punct de vedere al capacităților  depășește Occidentul, nici pe departe. Doar că Occidentul nu ia suficient de în serios  amenințarea Rusiei și nu pare suficient de pregătit din punct de vedere al expertizei pentru a răspunde acestor amenințări de securitate. Cu totul altceva este să locuiești la Madrid sau Lisabona, la trei, patru, cinci mii de kilometri de frontiera cu Rusia. Problema României, mai ales a Rep. Moldova este că se află sub directa amenințare a Moscovei, conform unor scenarii negative vor obliga cele două state să colaboreze mai bine pentru a face față amenințărilor  ruse”, a declarat Armand Goșu.

În România, cauza Rep. Moldova este una comună la nivel politic, cu excepția unor partide radical-naționaliste, care odată ajunse la putere ar putea veni în sprijinul forțelor pro-ruse de la Chișinău, mai spune Armand Goșu.

Interesul național constant al Bucureștiului pentru Rep. Moldova vine atât din nevoia de securitate dar și de sensibilitatea pentru comunitatea de limbă și istorie comună, spune analistul de la București.

Cu un doctorat în istoria Rusiei și o serie de volume despre regimul și manifestările imperialiste al liderului de la Kremlin, Armand Goșu susține că după anul 2014, după agresiunea Rusiei în regiunea Donbass  și  anexarea Crimeii, importanța strategică a României în NATO a crescut. Acest lucru datorându-se în mod special așezării geografice, România fiind statul cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar și cel mai aproape de Peninsula Crimeea, transformată de ruși într-un bastion.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău