Maluri de Prut | Istoricul Ion Varta: Nu știu dacă mai există spațiu în lume, ca pe metru pătrat să fi fost comise atâtea crime
-
13 Septembrie 2018 11:50
Joi, 13 septembrie, începând cu ora 11:00, în Sala Atelier „Veronica Micle“ a Bibliotecii Județene și începând cu ora 13:00 la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, Radio România Chișinău și Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț invită publicul la o nouă dezbatere în cadrul proiectului cultural ”Maluri de Prut - Basarabia Necunoscută”.
Istoricul Ion Varta, director general al Serviciului de Stat de Arhivă al R. Moldova va susține conferința ”Politici represive și de genocid, instrumentate de regimul sovietic de ocupație în teritoriile dintre Nistru și Prut în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1991”
”Cele mai reprezentative persoane din spațiul nostru urban și rural au fost pur și simplu nimicite, eliminați expulzați, omorâți iar dosarele (din Arhiva Națională a R. Moldova n.r.) conțin toate drama aceasta și sunt foarte relevante. Cred că nu orice cercetător este capabil să reziste la această lectură cumplită despre ororile prin care le-a fost dat să treacă acestor oameni.
Eu cred că unii au și lăcrimat peste aceste dosare care conțin atâta dramă și atâta crimă. Nu știu dacă mai există spațiu în lume, ca pe metru pătrat să fi fost comise atâtea crime. Dacă ar fi să întocmim un martirologiu al crimelor instrumentate de regimul sovietic am avea o cifră de peste un milion de oameni.
Doar în fosta RSS Moldovenească au suferit de pe urma acestor nelegiuiri, acestor abuzuri, peste un milion de oameni. Aici includem cei circa 400 de mii de morți în urma foametei organizate, provocate în mod premeditat de către regimul sovietic de ocupație, aici îi includem și pe cei 100-130 de mii de deportați, inclusiv copiii din burțile mamelor care erau în acele trenuri ale morții, și cei care s-au născut acolo” declara într-un interviu pentru Radio Chișinău, Ion Varta.
Născut în localitatea Larga, raionul Briceni, nordul R. Moldovei, istoricul Ion Varta este directorul general al Serviciul de Stat de Arhivă al R. Moldova din octombrie 2012.
Fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, Ion Varta a activat în calitate de cercetător științific și șef al Direcției Istoria Modernă din cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost șef al Catedrei Istorie Universală și Relații Internaționale la Universitatea Liberă Internaționale din Republica Moldova. Doctor în istorie, Institutul de Slavistică și Balcanistică al Academiei de Științe din Moscova, Ion Varta a fost membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. A activat în calitate de cercetător la Universități din România, Germania, Franța,
Este autor a circa 40 de volume (monografii, culegeri de documente, manuale gimnaziale și liceale, lucrări colective) despre istoria Principatelor Române, istoria mișcării naționale a românilor basarabeni, istoria relațiilor diplomatice moldo-ruse, istoria regimului totalitar comunist din RASSM și RSSM.
***
Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este un proiect cultural desfășurat, la Piatra Neamț, de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în parteneriat cu Radio România Chișinău, din octombrie 2017, și presupune organizarea unor întâlniri și dezbateri pe teme istorice, sociale, politice și economice menite să apropie prin cunoaștere locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului.
Proiectul are susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale al Guvernului României.
Sponsor al proiectului este omul de afaceri nemțean Vasile Ouatu.