Maluri de Prut | Ion Mărgineanu și-a împlinit visul - a ajuns în Capitală Unirii: „Nu mă considerați erou. Eu nu am cucerit teritorii, ci distanțe. Eu nu am cucerit oameni, ci bunătatea lor!” (FOTO)

  • 30 Noiembrie 2018 14:42
Maluri de Prut | Ion Mărgineanu și-a împlinit visul - a ajuns în Capitală Unirii: „Nu mă considerați erou. Eu nu am cucerit teritorii, ci distanțe. Eu nu am cucerit oameni, ci bunătatea lor!” (FOTO)

Nici frații, surorile sau copiii și nepoții, nici vremea rece de iarnă, cu ninsori, lapoviță și frig sau problemele de sănătate care au început să fie simțite în ultima perioada, nu l-au împiedicat pe profesorul Ion Mărgineanu să-și îndeplinească marele sau vis - acela de a fi parcurs distanța de peste 500 de km de la Bălți la Albă Iulia, pe jos, în anul când se împlinește un secol de la Marea Unire.

Și-a dorit să facă acest drum pentru a transmite tuturor dragostea sa și a basarabenilor față de România. Ieri, 29 noiembrie, la capătul a 29 de zile de mers în continuu a ajuns la finalul Drumului Unirii. Bucuria împlinirii a împărtășit-o cu însoțitorii săi care i s-au alăturat pe acest drum. Este vorba de Dan Gherghelas stabilit la București, care i-a fost alături drumețului nostru în ultimele două săptămâni, și Răducu Popa din Piatra Neamț, care i-a însoțit în ultima săptămână.

Alături de profesorul Ion Mărgineanu, pe tot parcursul acestei distanțe, s-a aflat fotograful Victor Gălușcă care a imortalizat cele mai importante momente ale acestei călătorii. Colega noastră Ina Guțu a parcurs și ea ultimii 14 km din Drumul Unirii alături de Ion Mărgineanu și a realizat un scurt interviu la finalul călătoriei. Astăzi, Ion Mărgineanu este așteptat să parcurgă ultimii 2-3 km spre Muzeul Unirii unde va face o donație cu valoare spirituală precum o Declarație de Unire a tinerilor unioniști din Bălți, dar și o geacă cu care a parcurs această distanță,  cu inscripția Bălți - Alba Iulia. Tot aici urmează să se întâlnească cu poetul născut la Alba Iulia care poartă același nume, Ion Mărgineanu, născut în același an 1941 și la doar două zile diferență.

„Sunt 520 de km după calculele mele, după alte calcule mai mult. Oricum sunt conștient că am acoperit distanța aceasta cu dragoste, cu fericire, cu demnitate față de Țara Românească, față de Moldova mea, de satul meu și de cei care m-au petrecut. Am acoperit această distanță puțin mai devreme. Mulțumesc tuturor pentru susținerea dumneavoastră. Nu este Victoria mea aceasta. Este victoria dumneavoastră. Eu am participat la realizarea ei. Cu câtă nevoie m-am pornit încoace, ce am avut cu frații, cu surorile că nu mă lăsau să vin. Îmi ziceau să mă uit în oglindă, unde mă pornesc eu la 77 de ani. Dar acum să îi chem eu să se uite ei în oglindă la mine”, a declarat Ion Mărgineanu.

Drumul Unirii a fost o adevărată facultate de universitate, recunoaște Ion Mărgineanu ca urmare a întâlnirilor cu mii de oameni pe care a avut posibilitatea să îi întâlnească sau să le vorbească pe traseu în cele 29 de zile de când a plecat din satul său, Fundurii Vechi, Județul Bălți.

„Întâlnirile cu miile de oameni a fost ceva extraordinar, lucruri care nu se învață dintr-un cuvânt sau două.  Ceea ce au făcut mănăstirile pentru noi, ceea ce au făcut preoții și lumea simplă. Va închipuiți, ofițerii de poliție se opreau și voiau fie să ne ajute, fie să facă poze cu noi. În toate localitățile pe unde opream oamenii voiau să  vorbească cu noi, să se fotografieze, să le spunem de unde venim, ce greutăți am întâlnit.  O mare universitate. Eu am înțeles multe lucruri pe care nu le știam la cei 77 de ani. Tare i-aș invita pe concetățenii mei din Moldova să vină să vadă măcar puțin din ce am văzut eu, să lupte pentru frumusețea vieții lor. Să iasă din mocirla aceea în care se zbat”, a menționat profesorul.

Parcurgerea pe jos a celor peste 500 de km la 77 de ani nu a fost ușoară, având în vedere și problemele de inimă pe care le are, așa încât la final de drum simte că a slăbit puțin din punct de vedere fizic.

„În utlimele zile am simțit grele schimbări în inimă. Eu sper că Dumnezeu mă va ajută să ajung acasă, iar medicii m-or ajută să refac totul la loc. Dar asta nu înseamnă că am să mor sau că vreau să mor. Eu încă am să lupt pentru viață mea! Nu am lăsat nimic rău în urma mea, numai amintiri frumoase pentru că acesta este și scopul vieții”, a mai spus Ion Mărgineanu.

Nu se consideră un erou în pofida faptului că în aceste zile a unit și a dat speranța, prin ceea ce face, întregii națiuni române.

„Ion Mărgineanu este un muritor de rând, om care a muncit și a respectat părinții, copiii, și îi respectă și azi, chiar și pe cei care i-au fost dușmani când am fost ales deputat în primul Parlament al R. Moldova. Nu doresc nimănui niciun rău, ci doresc tuturor numai bine. Restul... vă rog să nu mă faceți erou, pentru că nu sunt erou. Eu am cucerit nu teritorii, dar am cucerit distanțe, eu am cucerit nu oameni, dar bunătatea lor!”, a mai spus Ion Mărgineanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău