Maluri de Prut | Incursiune în inima Transilvaniei. Orașul Cluj-Napoca, un adevărat muzeu în aer liber

  • 18 Decembrie 2016 11:34
0%
00:00:00
00:00:00

Vom călători împreună de la Chișinău aproape 600 de kilometri, pentru a afla mai multe despre orașul Cluj Napoca, capitala Transilvaniei.

Clădirile vechi și monumentele istorice, dar mai ales festivalurile și evenimentele culturale cu tradiție, atrag anual în acest oraș sute de mii de turiști, cu precădere europeni dar și din colțurile îndepărtate ale lumii precum China, Japonia sau Noua Zeelandă. Știați, de exemplu, că anul trecut Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului, și tot aici se organizează cel mai mare festival de muzică electronică din lume- Festivalul ”Untold”? Totodată, Clujul este și orașul în care a luat naștere cel mai important eveniment dedicat filmului românesc - Festivalul Internațional de Film Transilvania. 

Un muzeu în aer liber. Așa poate fi caracterizat orașul cu nume daco-roman din inima Transilvaniei, de către oricine îi calcă străzile, mai ales pe cele din centru, care reprezintă și principala zonă culturală, financiară, administrativă și comercială a urbei.

O serie de monumente istorice, clădiri de acum câteva secole, construite în stil baroc, gotic sau renascentist, sunt o adevărată comoară pentru pasionații de istorie și arhitectură, dar și pentru vizitatorii mai puțin familiarizați cu aceste domenii.

Forfota unei metropole care păstrează vii urmele istoriei, și în care la fiece colț de stradă poți auzi vorbindu-se diferite limbi - sute de studenți străini caleg să învețe aici, fac ca orașul Cluj-Napoca să pară un adevărat Babilon al lumii moderne.

Festivalul de muzică Untold, Festivalul de Film Transilvania, Comedy Cluj, sunt câteva din evenimentele care atrag turiștii. Tineretul, multiculturalismul și viața culturală cu foarte multe evenimente și festivaluri, asta face din orașul Cluj un oraș special îmi spune Raul Pantea, reprezentantul unei agenții de turism în centrul vechi al orașului.

„Majoritatea turiștilor care vin, vin pentru doar câteva zile. E un turism mai mult de afaceri. Vin, stau câteva zile, merg și vizitează împrejurimile, centrul orașului, salina. Într-adevăr în ultimii ani a crescut mult numărul turiștilor, asta și pentru că în 2015 Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului. Sunt mulți turiști italieni care vin pentru afaceri, nemții în Transilvania tot timpul au fost prezenți, francezi sunt mulți ca urmare a vieții studențești, sunt mulți studenți care își aduc rudele, prietenii. La Festivalul ”Untold”, care este cel mai mare festival de muzică electronică din Europa, au fost turiști chiar și din China, Japonia sau Noua Zeelandă”, spune Raul Pantea.

Deși nu a ajuns încă niciodată în Republica Moldova, Raul Pantea spune că țara noastră se află pe lista țărilor pe care ar vrea să le viziteze.

”Toată lumea a auzit de vinuri, de orașul Chișinău. Republica Moldova este o parte a României, adică ne identificăm cu ei și ei cu noi, într-o mai mică sau mai mare măsură, și atunci sigur că țara stârnește o curiozitate aparte”, a mărturisit Raul Pantea.

Cu fiecare an numărul turiștilor care aleg să viziteze Clujul în scop de afaceri sau pentru manifestările culturale organizate în cealaltă capitală a României, cum i se mai spune adesea, este din ce în ce mai mare, îmi spune reprezentantul Centrului de Informare a Turiștilor din Cluj Napoca, Marius Lazin. Ne recomandă câteva din obiectivele incluse în topul atracțiilor turistice.

Maluri de Prut | Incursiune în inima Transilvaniei. Orașul Cluj-Napoca, un adevărat muzeu în aer liber

”Piețele centrale ale Clujului: Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Piața Muzeului; vechea cetate medievală a orașului, cu zonele pietonale, dealul Cetățuia, Grădina Botanică, Parcul Etnografic, Parcul Central sunt doar câteva dintre atracțiile Clujului și sunt propuse vizitatorilor ca top al atracțiilor turistice pe harta în detaliu, a zonei centrale a orașului”.

În  Cluj, Centrul de Informare Turistică activează de aproape 9 ani. Aici vizitatorii pot găsi informații utile precum harta orașului și principalele obiective, broșuri cu principalele evenimente care se organizează în oraș.

Maluri de Prut | Incursiune în inima Transilvaniei. Orașul Cluj-Napoca, un adevărat muzeu în aer liber

Cei mai mulți turiști străini care aleg să viziteze Clujul sunt francezi, fiind urmați de germani, spanioli și britanici. Și câteva zeci de basarabeni au trecut în acest an pragul Centrului de Informare potrivit lui Marius Lazin.

”Numărul solicitărilor de la persoane din Republica Moldova este destul de mic. Doar 38 de persoane au venit în acest an, până în acest moment. Dar probabil pentru că au o serie de alte surse de informare despre Cluj. Vorbind și limba română, și având tangențe cu o serie de alte instituții pot descoperi probabil mult mai ușor informațiile de care au nevoie”.

În 2015, an în care Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului, un număr record de peste 400 de mii de turiști, dintre care aproape un sfert străini, au vizitat județul vârf-de lance al regiunii Nord Vest a României. Potrivit statisticilor din acest an, aceste cifre au fost depășite deja prin luna octombrie.

În loc de concluzie câteva lucruri interesante despre orașul Cluj:

  • Prima atestare istorică a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului, cu numele de Napuca, datează din anul 107 după Hristos.
  • Este al doilea oraș ca mărime din România, după București, cu o populație de peste 320.000 de locuitori.
  • În Cluj există singurul Muzeu al Farmaciei din România.
  • A primit porecla de Silicon Valley ca urmare a multor firme din industria IT care își desfășoară activitatea aici. 
  • A fost ”Capitala Toleranței” și a deținut titlul de „Cel mai prietenos oraș European” , în 2014.

Un reportaj realizat de Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău