Maluri de Prut | Florina Breazu - artista de pe ambele maluri ale Prutului, ce creează poezie în culori (FOTO)

  • 16 Ianuarie 2018 17:11
0%
00:00:00
00:00:00

Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău găzduiește până la sfârșitul lunii ianuarie prima expoziție personală a artistei plastice Florina Breazu. Expoziția cuprinde 50 de lucrări de pictură și grafică realizate de autoare în ultimii 20 de ani. 

După ce a expus în numeroase orașe din România și în importante săli expoziționale din Franța, Germania, Belgia, Olanda și Rusia, artista Florina Breazu a vernisat, zilele trecute, prima expoziție personală la Chișinău. Expoziția este una plină de culoare, poezie și filosofie, iar fiecare tablou al ei este trăit cu mult suflet și multă dragoste.

Potrivit criticului de artă Eleonora Brigalda-Barbas în expoziție abstracția transpare în diferite faze ale creației artistei. ”În faza începuturilor Florina abia încerca terenul abstract, ea se deplasa de la realitatea obiectivă ajungând la o compoziție abstractă. În ultima fază a creației ei sunt lucrări cu un substrat filosofic, cu vedere cosmică asupra universului, evocare a unor fațete ascunse ale vizibilului ,muzicalitatea și picturalitatea completându-se reciproc. Fiecare tablou al ei este trăit cu mult suflet și multă dragoste” potrivit Eleonorei Brigalda-Barbas.

Printre invitații la vernisaj a fost și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. ”Florina Breazu este un deosebit de talentat artist plastic, un foarte bun produs al culturii basarabene, care s-a născut aici dar s-a educat și șlefuit în România prin studii importante făcute la Cluj, la Iași și București. Prin astfel de artiști, cultura noastră, cultura noastră comună, filonul acesta care leagă cele două maluri ale Prutului se va face cunoscut nu doar în R. Moldova și România dar peste tot în lume. ” a menționat pentru Radio Chișinău, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Înconjurată de membri ai familiei, prieteni, profesori și proprii studenți, artista Florina Breazu a declarat pentru Radio Chișinău că vernisarea primei expoziții acasă i-a generat mult mai multe emoții decât oriunde altundeva în lume. ”Cu adevărat cea mai responsabilă prezență este acasă. Probabil acolo unde crești, te dezvolți și unde te cunoaște toată lumea, contează mai mult părerea. Mă bucur enorm că la expoziție  au fost prezenți prieteni, colegi și elevi. Acest lucru face să fie posibil încheierea unui ciclu între prezent, trecut și viitor. Altfel lucrurile stagnează, nu se dezvoltă. Prin această prezență simt că există o continuitate”

Cu un bunic născut la București și un străbunic care a trăit în România Mare, Florina Breazu se consideră acasă pe ambele maluri ale Prutului. ”Străbunicul meu s-a căsătorit cu o româncă din Transilvania și atunci bunicul meu s-a născut la București, dar după o perioadă au revenit în Basarabia și atunci s-a format o nouă generație. Eu nu pot să spun că mi-am cultivat în timp să simt într-un fel sau în altul, asta face parte din firea mea, din firea neamului din care mă trag.”

Născută  la 5 ianuarie 1973 în Chișinău, Florina Breazu a făcut studii de specialitate pe ambele maluri ale Prutului. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei. A studiat la Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ din Cluj-Napoca și Universitatea de Arte George Enescu, Iași. În prezent este doctorand al universității Naționale de Artă București.

Debutează în 1992 la o expoziție de binefacere pentru ajutorarea sinistraților în urma conflictului transnistrean. În ultimii 17 ani a participat la expoziții internaționale în România, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Rusia.

Maluri de Prut | Florina Breazu - artista de pe ambele maluri ale Prutului, ce creează poezie în culori (FOTO)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău