Maluri de Prut | Dumitru Bălăjel este primarul unui „plai de poveste cu oameni de ispravă”

  • 12 Februarie 2017 17:14
0%
00:00:00
00:00:00

În comuna Răucești din județul Neamț, mulți dintre angajații din cadrul primăriei în frunte cu primarul Dumitru Bălăjel, se implică în activități de voluntariat, fie că este vorba despre acțiuni de colectare a deșeurilor, de ajutorare a bătrânilor nevoiași sau de organizare a unor activități culturale.  

Locuitorii comunei formate din patru sate, situată la doar câțiva kilometri de orașul Neamț, îndrumați și ajutați de reprezentanții administrației locale, își adună forțele pentru a face fapte bune și a dezvolta comunitatea împreună. Pe lângă comuna Răucești, cu o populație de aproximativ 8 mii de locuitori, pe care o conduce, primarul Dumitru Bălăjel este și conducătorul unui ansamblu de dansuri și obiceiuri strămoșești, numit „Cerbii de la Oglinzi”.

Dumitru Bălăjel este considerat un exemplu pentru locuitorii comunei Răucești dar și pentru întreaga Românie.

”Un plai de poveste cu oameni de ispravă”… așa este descrisă comuna Răucești din județul Neamț, pe site-ul oficial al administrației locale. O administrație în care, după cum am aflat, mulți dintre angajați, indiferent de vârstă, în frunte cu primarul, se implică în activități de voluntariat. 

Pe Dumitru Bălăjel, primarul comunei, l-am întâlnit în cadrul unui forum al societății civile nemțene la care a venit însoțit de mai mulți colegi din cadrul primăriei și din comunitate.

Maluri de Prut | Dumitru Bălăjel este primarul unui „plai de poveste cu oameni de ispravă”

Mi-a atras atenția proiectele pe care le desfășoară în comuna pe care o conduce și în special munca de voluntariat pe care o desfășoară alături de colegi și săteni. Spune că se implică în activități de voluntariat pentru a da un exemplu locuitorilor comunei, pe care îi caracterizează ca fiind gospodari, muncitori și cu simțul răspunderii.

Dragostea pentru tradițiile strămoșești a moștenit-o de la bunici.

”I-am dat ansamblului o nouă denumire cea de „Cerbii de la Oglinzi”, care vine de la vechea denumire Capra Bătrână de la Oglinzi. Asta pentru că am inclus în grupul nostru niște cerbi mari, cu coarne adevărate. Cântecele și strigăturile noastre sunt foarte vechi, din moși strămoși, nu le-am modificat. Purtăm straie populare, cămașă cu poale, cu opinci de gumă cum au purtat bunicii noștri. Ansamblul are în jur de 25 de membri.

Eu am fost crescut mai mult de bunici, care au fost niște oameni foarte credincioși și au purtat portul popular. La fel și copiii mei iubesc acest port. Băiatul meu Alexandru de la cinci ani este în acest ansamblu”, a mărturisit Dumitru Bălăjel.

Maluri de Prut | Dumitru Bălăjel este primarul unui „plai de poveste cu oameni de ispravă”

Cu localnicii încearcă să stabilească relații de prietenie și nu se manifestă autoritar, îmi mărturisește în continuare Dumitru Bălăjel. Cu multă bucurie în suflet mi-a vorbit despre Basarabia și oamenii de aici pe care i-a cunoscut.

”Am avut ocazia și am ajuns peste Prut în anul 1992, la un eveniment legat de tradiții. Am ajuns atunci chiar la televiziunea de la Chișinău. A fost o experiență foarte frumoasă, și mi-aș dori să mai ajungem dacă vom avea ocazia.”

De pe malul drept al Prutului Basarabia se vede …

”Este greu. Suntem la o distanță nu foarte mare, dar ceva parcă ne blochează să ne întâlnim unii cu alții. Bine ar fi să fim mult mai aproape și să fim uniți.”

Alături de primarul Dumitru Bălăjel am întâlnit-o pe Ana Săvescu, angajată în cadrul primăriei și membră a Centrului Comunitar de Resurse Răucești - sufletul acțiunilor de voluntariat din această comună.

Ne place să  scriem proiecte. Depunem cereri de finanțare la Consiliul Județean și pe unde mai sunt fonduri. Proiectele le implementăm în special cu ajutorul tinerilor din comunitate, cum ar fi proiecte de educație ecologică, proiecte sociale, ajutăm bătrânii nevoiași, mergem în excursii.

Anul acesta vrem să depunem un proiect în domeniul culturii, să promovăm tradițiile. Comuna Răucești are multe tradiții și vrem să le păstrăm și să îndreptăm tinerii spre latura aceasta a culturii. Poate ajungem și în Republica Moldova.

Personal nu am mers niciodată dar am cunoscut un grup de cadre didactice și tineri din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, care au venit într-un schimb de experiență la noi. Abia așteptăm, poate le întoarcem vizita înapoi anul acesta”, susține Ana Săvescu.

Gabriela Manolache, bibliotecar în cadrul bibliotecii comunale Răucești, a vizitat Republica Moldova, în repetate rânduri.

”Am găsit Basarabia o țară care a conservat foarte bine trecutul, istoria, cu oameni extrem de ospitalieri. Am admirat, în drum spre Orheiul Vechi o gospodărie țărănească conservată foarte frumos. Am emoții foarte mari când vorbesc despre oamenii de acolo fiindcă îi simțeam că își doresc să fie aproape de România, pentru că sunt români”.

Doamna bibliotecar Gabriela Manolache se află și ea printre cei care desfășoară muncă de voluntariat în comunitate.

Maluri de Prut | Dumitru Bălăjel este primarul unui „plai de poveste cu oameni de ispravă”

”Doamna inginer Ana Săvescu ne mobilizează și pe noi dar și pe copiii din comuna Răucești. Peste o sută de copiii din Răucești au fost mobilizați în aceste proiecte de voluntariat.

Despre primarul Dumitru Bălăjel spune că „este un partener deosebit în desfășurarea activităților culturale și școlare. Ne face cinste!!!”

Ansamblul de dansuri și obiceiuri Cerbii de la Oglinzi, condus de primarul comunei Răucești Dumitru Bălăjel a fost anul acesta desemnat câștigător al Festivalului de datini și obiceiuri de la Târgu Neamț.

Reportaj realizat de Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău