MALURI DE PRUT | Daniel Corbu, despre Grigore Vieru: Rămâne liantul sfânt al unității naționale a românilor (Audio)
-
14 Februarie 16:11
Astăzi, 14 februarie, se împlinesc 89 de ani de la nașterea regretatului poet al neamului, Grigore Vieru, poetul – devenit emblemă a frățietății românilor de pe ambele maluri ale Prutului, înscris în galeria marilor clasici ai literaturii române. Eseistul ieșean Daniel Corbu, membru al Uniunii Scriitorilor din România a fost un prieten bun al poetului. Cei doi au editat împreună o serie de volume, printre care ”Taina care mă apără” apărută la Iași în anul 2008, despre care regretatul poet Grigore Vieru spunea că este cartea vieții sale, transmite Radio Chișinău.
Daniel Corbu își amintește despre prima vizită a poetului Grigore Vieru la ”Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, alături de scriitorul Nicolae Dabija, în 1991.
”Îmi amintesc bine cum și-a început discursul Grigore Vieru. El spunea: Ce fericit trebuie să fie poetul Daniel Corbu că trăiește într-un ținut atât de liniștit ca Neamțul, pe când noi în dezlănțuita și tulburata Basarabie. Era anul 1991”, a spus Daniel Corbu.
Când ne referim la Grigore Vieru trebuie să vorbim despre poetul Grigore Vieru, învățătorul, autor de cărți și al ”Abecedarului” și Grigore Vieru - Tribunul.
”Ideile lui Grigore Vieru, de unitate de ReUnire lucrează și acum. Rămâne liantul sfânt al unității noastre naționale. Cuvintele sale fost profetice când a spus:
”O spun ca să audă și plin de floare mărul,
Și din mormânt voi spune mulțimii adevărul.”
A știut să adune împreună, cu o sensibilitate și profunzime unică în spațiul românesc, cuvintele Grai, Mamă, Patrie, Iubire, la fel ca și lupta sa pentru obținerea dreptului la a vorbi limba română în stânga Prutului.
El a spus la un moment dat:
”Chiar dacă mor, trebuie să înving,
Chiar dacă nu voi învinge, trebuie să lupt”
Sau
”Sunt alcătuit din mai mulți oameni, este imposibil să murim cu toții în aceeași clipă”.
”Fericirea mea de a fi român, este mai mare cred decât unui român din Țară. Mi-am citit istoria neamului meu prin crăpătura băncii, pe ascuns. Publicistica lui Eminescu a fost primul meu manual de istorie” mărturisea poetul Grigore Vieru în cadrul unui interviu pentru Televiziunea Națională a României.
La inițiativa lui Daniel Corbu, autorul volumelor ”Grigore Vieru, în memoria contemporanilor” și ”Grigore Vieru și mitul său plutitor” la 1 decembrie 2009, în Parcul Copou din Iași, în apropiere Teiului lui Eminescu a fost instalat un bust al poetului Grigore Vieru.