Malaysia: Un bătrân a strâns o colecție impresionantă de sticle aduse de valuri pe care a transformat-o în muzeu

  • 16 Septembrie 19:16
Malaysia: Un bătrân a strâns o colecție impresionantă de sticle aduse de valuri pe care a transformat-o în muzeu

De peste 15 ani, un malaysian de 74 de ani se dedică unei pasiuni inedite: colindă plajele țării pentru a recupera sticlele aduse de valuri. Colecția sa impresionantă, alcătuită din mii de sticle, a fost transformată într-un muzeu colorat situat la malul mării, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Tengku Mohamad Ali Mansor s-a dedicat misiunii de a strânge sticlele aduse de valuri pe coastele malaysiene ale Mării Chinei Meridionale.

A colectat aproape 9.000 de sticle, pe care le-a expus într-o casă tradițională, din lemn, transformată în muzeu. De toate formele și de toate mărimile, aceste sticle, provenite din lumea întreagă, stau aliniate pe etajere și pe podea. În două dintre acestea, a găsit și mesaje: un desen reprezentând o inimă și câteva caractere chinezești pe jumătate șterse, iar într-o alta, o hârtie ruptă, cu un mesaj care nu a putut fi descifrat.

''M-am apucat de strâns sticle ca să curăț marea'', a explicat pentru AFP Tengku Ali din satul natal Penarik, unde și-a înființat muzeul, chiar lângă casa în care locuiește. ''Vreau ca oamenii să nu se taie în cioburi de sticlă, iar lumea să nu se umple de sticle abandonate'', a spus acesta.

În cursul unei plimbări recente, acest fost soldat de confesiune musulmană a spus o rugăciune oprindu-se pentru a ridica de jos o sticlă goală cu dop alb. După ce a șters-o, a aruncat-o în rucsac.

Pasiunea acestui bătrân sprinten, care are nu mai puțin de 20 de nepoți, a început în 2005 când a văzut niște copii aruncând în aer sticle cu ajutorul artificiilor. Îngrijorat că sticla spartă le-ar putea provoca răni, bătrânul le-a propus să le dea bani pentru fiecare sticlă pe care i-o vor aduce. A primit 500.

A început apoi să strângă personal sticlele găsite pe plaje. Mai târziu, după ce colecția a crescut, s-a gândit să deschidă un muzeu. Colecția sa atrage un număr regulat de vizitatori, care au aflat de existența muzeului prin intermediul paginii de Facebook.

În timpul perioadei de izolare la domiciliu, în prima parte a anului, bătrânul și-a făcut de lucru lipind cioburi. Le-a asamblat în formă de sticle, în stilul ''kintsugi'', o metodă tradițională japoneză prin care sunt reparate vase din porțelan și ceramică sparte cu ajutorul uni lac amestecat cu pulbere.

Tengku Ali spune că va continua să strângă sticle pentru restul zilelor sale. ''Oamenii cred că sunt nebun, dar nu-mi pasă. Allah știe ce fac. Fac lucrul acesta pentru că iubesc planeta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
4
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Sun
2
Mon
2
Tue
0
Wed
2
Thu
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău