Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității în R. Moldova

  • 04 Februarie 2020 12:09
Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității în R. Moldova

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țară, după maladiile cardiovasculare. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării astăzi a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, informează MOLDPRES.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, anual, cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an, mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/, în anul 2018, în instituțiile medicale din țară au fost înregistrați 83739 de bolnavi de cancer. Cifrele făcute publice de Biroul Național de Statistică, în anul trecut, arată că s-au îmbolnăvit de maladii oncologice 10235 persoane, dintre care 5141 femei și 5094 bărbați.

Medicii precizează că principalii factori de risc responsabili pentru dezvoltarea cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul nociv de alcool și poluarea.

Conform sursei citate, fumatul cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii dăunătoare sănătății populației, ocupând locul doi ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei (provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile).

Factorii de risc nutriționali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans, zahărul și sarea, consumul redus de fructe și legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău