Majoritatea posturilor TV sunt aservite politic și transmit informații subiective
-
15 Septembrie 2016 21:45
Majoritatea posturilor TV din Republica Moldova sunt controlate politic și nu reflectă echidistant și obiectiv campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
În condițiile în care majoritatea cetățenilor se informează de la TV, conform sondajelor, rezultă că alegătorii nu au acces la informații corecte și obiective. Sunt câteva dintre concluziile experților în domeniul mass media reuniți în cadrul unei discuții publice la tema: „Prezidențiale transparente: fortificarea abilităților jurnaliștilor de a monitoriza campania electorală din 2016 pentru alegerea șefului statului”.
În condițiile situației de astăzi din Republica Moldova unde majoritatea posturilor tv sunt aservite politic, misiunea presei independente este foarte grea, este de părere directoarea publicației ”Ziarul de Gardă”, Alina Radu.
”Jurnaliștii angajați la posturi controlate politic nu pot, din păcate, să prezinte alegerile, în mod special, echidistant. Poate ei fac ceva jurnalism independent atunci când vine vorba de flori sau păsări... dar atunci când este vorba de funcții publice la care aspiră partide sau reprezentanți ai partidelor, jurnaliștii angajați la posturi plătite de reprezentanți politici, nu pot fi independenți”, a constatat Alina Radu.
În opinia președintei Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, în ultimii ani situația se înrăutățește, iar presa din Republica Moldova face tot mai mult partizanat în campaniile electorale.
”În ultimii ani constatăm că presa se implică tot mai partizanat în campania electorală. În Republica Moldova presa este finanțată de partide politice sau grupuri afiliate politic, și respectiv face jocul acestora. Noi ne-am propus, într-o campanie mai largă ”Prezidențiale transparente” să monitorizăm candidații, să venim cu cât mai multe informații despre candidați. Constatăm în ultima perioadă paradoxuri. Toată lumea se plânge de candidați corupți, de corupție, dar constatăm că la alegeri lumea îi votează pe aceiași candidați”, a declarat Cornelia Cozonac.
Prezentă la eveniment, coordonatoarea Freedom House pentru Eurasia, Gina Lentine, (organizație internațională de monitorizare a respectării drepturilor și libertăților cetățenilor) este de părere că Republica Moldova întâmpină dificultăți similare cu statul vecin, Ucraina, în ceea ce privește proprietatea mass media și cenzura jurnaliștilor.
”Alegerile prezidențiale ne oferă ocazia unor multiple îngrijorări. Avem speranța că prin activitatea Freedom House în colaborare cu Ziarul de gardă, Centrul pentru Analiza și Prevenirea Corupției, Centrul de Investigații Jurnalistice, alegerile vor fi transparente în pofida deja cunoscutei corupții care deja a început să aibă loc în preajma alegerilor”, a precizat Gina Lentine.
Amintim că Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, au lansat o inițiativă civică pentru alegeri transparente. În perioada campaniei electorale, cetățenii sunt rugați să semnaleze toate abaterile comise de candidații pentru funcția de președinte pe portalul anticoruptie.md.
În cadrul campaniei a fost lansată și o linie verde unde cetățenii vor primi asistență juridică gratuită în domeniul electoral, urmând a fi lansat și un ghid despre comportamentul jurnaliștilor în timpul campaniei electorale.
Proiectul „Inițiativă pentru alegeri prezidențiale transparente”, este implementat cu suportul organizației americane Freedom House.