Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat hotărârea prin care se declară vot de neîncredere unor judecători ai CC și condamnă avizul Curții privind dizolvarea Parlamentului

  • 23 Aprilie 2021 11:26
Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat hotărârea prin care se declară vot de neîncredere unor judecători ai CC și condamnă avizul Curții privind dizolvarea Parlamentului

Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o hotărâre, cu 54 de voturi, privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” în care condamnă avizul din 15 aprilie al Curții prin care au fost recunoscute circumstanțele privind dizolvarea Parlamentului.

Potrivit deputaților PSRM, Curtea Constituțională ar fi capturată de cei trei judecători ai Curții care au votat pentru avizul respectiv: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit declarației, în condițiile în care în Parlament există o majoritate formalizată care putea vota Guvernul, prin acest aviz Curtea a ignorat propria jurisprudență care obligă șeful statului să desemneze candidatul la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară.

Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova. Având în vedere poziția consolidată a Secretarului General al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie”, potrivit declarației.

Prin hotărârea respectivă, majoritatea parlamentară anunță că nu recunoaște avizul Curții din 15 aprilie și exprimă votul de neîncredere celor trei judecători.

Deputații PAS au părăsit ședința înainte de examinarea proiectului declarației, iar deputații Platformei DA au calificat-o drept „farsă” și „spectacol de prost gust” și, de asemenea, au părăsit ședința.

Deputații PDM consideră această hotărâre drept „atac la independența Curții Constituționale”.

Amintim că la 15 aprilie Curtea Constituțională a decis că s-au constituit circumstanțele de dizolvare a Parlamentului după două tentative eșuate de votare a Guvernului. PSRM a contestat avizul Curții, menționând că există o majoritate parlamentară care să voteze Guvernul.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va semna decretul de dizolvare după încheierea stării de urgență, deoarece în această perioadă nu poate fi dizolvat Legislativul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău