Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și al CSP

  • 10 Februarie 2022 10:37
Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și al CSP

Majoritatea parlamentară a votat astăzi în lectură finală proiectul de lege care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit documentului, integritatea candidaților la aceste funcții va fi evaluată de către o comisie specială, constituită din șase membri. Trei dintre aceștia vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, dar și veniturile și cheltuielile candidaților.

Guvernarea consideră această lege un pas important în curățarea sistemului de justiție. Pe de altă parte, proiectul a fost criticat de opoziție. Blocul comuniștilor și socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului în semn de protest față de acest proiect, pe care îl consideră lipsit de mecanisme de reglementare și adoptat în contradicție cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău