Majoritatea francezilor consideră corectă decizia guvernului de a nu primi în port nava umanitară Aquarius

  • 18 Iunie 2018 15:16
Majoritatea francezilor consideră corectă decizia guvernului de a nu primi în port nava umanitară Aquarius

Guvernul Franței a luat decizia corectă atunci când a refuzat să primească nava umanitară Aquarius, sosită în Spania după ce a rătăcit o săptămână pe Marea Mediterană cu 630 de migranți la bord, potrivit unui sondaj de opinie dat publicității luni, informează AFP.

Cei 630 de migranți salvați de nava închiriată de ONG-ul SOS Mediterana au debarcat duminică în portul Valencia, în estul Spaniei.

Refuzul Italiei și al Maltei de a primi nava Aquarius a cufundat Europa într-o nouă criză în problema migrației și a declanșat un conflict diplomatic între Franța și Italia.

În Franța, decizia de a nu primi nava, care a trecut pe lângă coastele sale, a fost criticată de unii, care și-au exprimat regretul față de lipsa de empatie și de solidaritate a autorităților franceze, în timp ce aproape peste tot în Europa națiuni și guverne încearcă să adopte poziții din ce în ce mai dure față de sosirile masive ale migranților.

Un sondaj realizat de Opinion Way pentru mass-media Public Senat, Les Echos și Radio Classique, arată că 56% dintre francezi estimează că Franța a făcut alegerea corectă atunci când nu a primit Aquarius, în timp ce 42% gândesc contrariul, iar 2% nu s-au pronunțat.

În Germania, un sondaj publicat vineri arată că aproape 90% din populație dorește mai multe expulzări de migranți ilegali, iar mai multe țări au adus la conducere lideri cu poziții ferme împotriva imigrației.

Dacă Franța nu i-a propus navei Aquarius să acosteze în unul dintre porturile sale, ea i-a propus în schimb Spaniei să primească o parte dintre migranții primiți pe navă. Parisul va trata situația "de la caz la caz", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, estimând în același timp ca fiind "imposibil" să se știe la ora actuală câți vor fi primiți.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău