Majoritatea englezilor consideră că Marea Britanie a greșit părăsind UE

  • 23 Iunie 2023 09:34
Majoritatea englezilor consideră că Marea Britanie a greșit părăsind UE

Peste 50% din britanici cred că țara lor a greșit când a ales să părăsească Uniunea Europeană, la șapte ani de la referendumul pentru Brexit, potrivit unui nou sondaj, informează vineri PA Media/dpa, preluat de Agerpres.

Pe baza unui sondaj realizat pe un eșantion de 1.525 de adulți la începutul lunii iunie, 34% din persoanele intervievate continuă să creadă că Brexit-ul a fost decizia corectă.

Rezultatele, publicate de Institutul Tony Blair și realizate de Deltapoll, sugerează, de asemenea, că 18% dintre alegătorii Leave (care au votat pentru părăsirea UE) cred acum că decizia a fost una greșită.

Aproape 80% cred că Regatul Unit ar trebui să aibă o relație mai strânsă cu UE în viitor, 43% dorind ca Regatul să se alăture UE și 13% preferând revenirea doar la piața unică.

Sondajul a constatat că puțin peste o cincime susține o relație mai strânsă cu UE, deși nu ca membru sau ca parte a pieței unice.

Datele fac parte dintr-un nou raport care analizează modul în care Regatul Unit își poate îmbunătăți relația post-Brexit cu UE. Autorii Anton Spisak și Christos Tsoulakis avertizează, de asemenea, că "opiniile celor care au votat la referendumul din 2016 nu par să se fi schimbat dramatic". "În schimb, un factor cheie în această schimbare îl reprezintă atitudinile respondenților cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu au votat în 2016, dar consideră în mare măsură decizia de a părăsi UE ca fiind greșită. Cea mai mare parte a schimbării pare să fie atribuită tinerilor care intră în electorat, mai degrabă decât răzgândirii unei părți semnificative a celor care au votat în favoarea ieșirii" din UE, se arată în raport.

Spisak, care conduce secția politică a institutului, a declarat: "Sondajele noastre arată că există o mare majoritate a publicului britanic care recunoaște că Brexitul în forma sa actuală nu funcționează și ar dori ca Regatul Unit să se apropie de UE. Acest lucru creează un spațiu politic substanțial pentru a avansa dezbaterea, nereluând vechile bătălii dacă Brexit a fost sau nu corect, spre discutarea a cum ar trebui să arate o relație viitoare îmbunătățită cu UE. UE va rămâne întotdeauna un aliat strategic cheie și este absurd că blocul are acorduri comerciale mai profunde cu Israel și Georgia, o mai bună recunoaștere a standardelor de siguranță alimentară cu Canada și Noua Zeelandă și mecanisme mai profunde de cooperare politică cu state precum Australia și Japonia. Orice viitor guvern britanic care dorește să îmbunătățească relația cu UE va avea nevoie de un plan strategic atent analizat și care să facă o ofertă clară celeilalte părți. Să îi ceri frumos Uniunii Europene nu poate avea succes ca strategie de negociere".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău