Majoritatea elvețienilor sunt în premieră de acord cu o apropiere a țării lor de NATO

  • 18 Martie 2023 16:45
Majoritatea elvețienilor sunt în premieră de acord cu o apropiere a țării lor de NATO

Majoritatea elvețienilor sunt de acord cu o apropiere a țării lor de NATO, o premieră în acest stat foarte atașat de neutralitatea sa, a anunțat joi Departamentul federal al Apărării, citând datele unui sondaj, informează Agerpres.

Acest studiu anual a fost publicat de Academia militară elvețiană și de Centrul pentru studii de securitate a Școlii politehnice federale din Zurich.

Cercetarea sociologică arată că în ianuarie 2023 55% din populația elvețiană (o creștere cu zece puncte procentuale în comparație cu ianuarie 2021) se declara favorabilă unei apropieri de NATO.

"Este pentru prima dată când o majoritate fragilă a populației este de această părere", indică Departamentul federal al Apărării într-un comunicat.

În schimb, numai o treime dintre subiecții intervievați susțin o aderare a Elveției la NATO. Totuși 53% sunt de părere că principiul neutralității nu este opus planificării apărării sale de către Elveția în cooperare cu NATO.

Elveția nu este membră a NATO, dar cooperează cu ea în cadrul Parteneriatului pentru pace și al Consiliului de parteneriat euro-atlantic, ceea ce îi permite să-și facă auzite preocupările privind chestiunile de politică externă și de securitate.

La un an de la începerea războiului în Ucraina, elvețienii au "acum o privire mai critică asupra neutralității și se declară pregătiți pentru mai multă cooperare", observă Departamentul federal al Apărării.

În comparație cu ianuarie 2022 principiul neutralității este susținut mai puțin, dar continuă să beneficieze de o largă aprobare, la nivelul de 91%, în scădere cu șase puncte procentuale.

O majoritate a elvețienilor (57%, fără variație anuală) rămâne favorabilă unei politici de "neutralitate diferențiată", respectiv ca Elveția să ia poziție pe plan politic, dar să rămână neutră din punct de vedere militar.

Ca și în cadrul unui sondaj efectuat în iunie 2022, o majoritate netă a populației elvețiene (70%) apreciază că sancțiunile împotriva Rusiei sunt compatibile cu neutralitatea.

Kievul și aliații săi și-a înmulțit în ultimele săptămâni criticile mai mult sau mai puțin voalate asupra neutralității elvețiene. Dacă guvernul de la Berna a adoptat sancțiunile europene la adresa Rusiei, ceea ce i-a atras dezaprobarea Moscovei, el s-a arătat pe de altă parte inflexibil în chestiunea reexportării de arme fabricate în Elveția către Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău