MAJORAREA mai multor taxe și accize a fost aprobată de Parlament în prima lectură

  • 25 Noiembrie 2016 16:52
MAJORAREA mai multor taxe și accize a fost aprobată de Parlament în prima lectură

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul Legii politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, care prevede că mai multe taxe și accize urmează a fi majorate de la 1 ianuarie 2017, inclusiv la produsele petroliere, țigări, alcool și automobile.

Potrivit proiectului politicii bugetar fiscale pentru anul viitor, accizele la produsele petroliere urmează să se majoreze de aproape două ori. Pentru benzină acestea vor fi de 359 de euro tona, pentru motorină de 330 de euro, iar pentru gazele lichefiate - 125 de euro tona.  Acestea vor fi stabilite pentru o perioadă de 3 ani, ceea ce va aduce la buget venituri suplimentare de 133 de milioane lei.

Totodată Ministerul Finanțelor vine cu o precizare că această ajustare se va face gradual la un nivel egal cu creșterea PIB de 9%. 

În același timp, se preconizează majorarea cotei accizului pentru țigaretele cu filtru și fără filtru, ceea ce ar urma să aducă la buget peste 300 de milioane lei în 2017. Astfel, la 1000 bucăți de țigarete cu filtru cota accizelor va fi majorată cu circa 36% până în 2019, cu 12 în fiecare an. Până în anul 2025 cota accizului ar urma să fie nu mai mică de 90 Euro pentru o mie de țigarete.

Scumpiri se așteaptă și la cotele accizelor la mijloacele de transport. Astfel se prevede ca din anul 2017 acestea să fie majorate din contul cotelor suplimentare stabilite în dependență de termenul de exploatare al autoturismelor.

Se va micșora aproape în jumătate doar cota accizului pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de 3.000 cm3, motor pe benzină și cele pe motorină cu o capacitate a motorului de 2.500 cm3.

Autoritățile mai prevăd ajustarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe pentru băuturile alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie și înlocuitorii de tutun la rata inflației de 5% prognozată pentru anul 2017.

În același timp se preconizează excluderea din lista mărfurilor supuse accizelor a aparatelor de înregistrare a sunetului, aparatelor video și a aparatelor de recepție pentru radiodifuziune.

Potrivit noii politici bugetar-fiscale, scutirea personală, dar și cea pentru persoanele întreținute urmează să crească 5% până la 10.620 de lei și respectiv 2.340 de lei anual pentru fiecare persoană întreținută.

La fel, veniturile persoanelor fizice de la darea în arendă a terenurilor agricole vor fi impozitate la cota de 7%, potrivit proiectului prin care se anunță politica fiscală și vamală pentru anul 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău