Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române: Obiectivul pe care ni l-am asumat acum este acela de a fi siguri că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina

  • 09 Martie 2023 08:09
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române: Obiectivul pe care ni l-am asumat acum este acela de a fi siguri că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina

Majestatea Sa Margareta a precizat, miercuri, 8 martie, în cadrul unui discurs susținut la Institutul Suedez de Relații Internaționale din Stockholm privind perspectiva românească asupra granițelor estice ale UE și NATO, că procedurile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie accelerate, subliniind faptul că Moldova și Ucraina 'nu își vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană'. Suediei este țara care deține acum președinția Consiliului Uniunii Europene.

Majestatea Sa Margareta, alături de Principele Radu, au avut, miercuri, o întâlnire cu Jakob Hallgren, directorul Institutului Suedez de Relații Internaționale și Nicholas Aylott, directorul programului de studii europene al institutului, la eveniment fiind prezenți analiști și experți pe probeleme de securitate și membri ai corpului diplomatic.

În cadrul discursului, Majestatea Sa Margareta a felicitat Suedia pentru actuala președinție a Consiliului Uniunii Europene, pentru simțul clar al priorităților și managementul eficient al chestiunilor Uniunii Europene, într-un moment în care continentul nu putea fi mai turbulent și când pericolele cu care se confruntă nu puteau fi mai presante.

„Obiectivul pe care mi l-am asumat acum, atât cu sprijinul Guvernului României, cât și cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur și simplu, că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina; că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său și că cetățenilor din Moldova li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alții. Salut decizia Uniunii Europene de anul trecut de a acorda Moldovei statutul de candidat. (...) Mă simt obligată să adaug că avem nevoie să fim conștienți de urgența în sprijinirea Republicii Moldova. După ce a acceptat Republica Moldova ca țară candidată, UE ar trebui să înceapă cât mai repede posibil identificarea obiectivelor asupra cărora trebuie să se concentreze guvernul Republicii Moldova pentru a-și grăbi aderarea la UE. Da, decalajul de prosperitate dintre Moldova și UE rămâne mare. Și da, există dificultăți serioase în buna guvernare a țării. Dar, în același timp, cetățenii Republicii Moldova sunt probabil unii dintre cei mai înflăcărați susținători ai Europei', a declarat Custodele Coroanei. Majestatea Sa Margareta a precizat că, după cum arată pe deplin exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor și mai disperat într-o etapă ulterioară, după încheierea războiului din Ucraina. 'În plus, granițele noastre de est nu vor fi pașnice decât dacă acestor două țări li se permite să trăiască în pace. Și, așa cum am descoperit prin propria noastră experiență românească, aceste națiuni nu își vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană. Este foarte simplu. Știu că există multe alte priorități cu care ne confruntăm astăzi în Uniunea Europeană și că toate necesită atenția noastră. Dar, cu riscul de a afirma ceea ce este evident pentru toată lumea, de obicei nu ajungem să alegem noi crizele; crizele ne aleg pe noi. Pentru o dată, să avem înțelepciunea de a anticipa următoarea criză. Făcând tot posibilul ca Moldova să rămână întreagă și liberă', a conchis Majestatea Sa. În cadrul vizitei pe care Familia Regală a României o efectuează în această săptămână în Suedia, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit, miercuri după-amiază, cu ambasadoarea Republicii Moldova în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda, Liliana Guțan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău