Majestata Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Rep.Moldova în procesul de integrare europeană

  • 22 Mai 08:13
Majestata Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Rep.Moldova în procesul de integrare europeană

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marți, într-un discurs susținut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană și a vorbit despre situația 'critică și precară' din această țară, care se confruntă cu tehnicile de destabilizare ale Rusiei.

În discursul său intitulat 'Securitatea frontierelor estice ale UE și NATO. O perspectivă românească', susținut în prezența Alteței Sale Regale Henri, Marele Duce al Luxemburgului, Majestatea Sa Margareta a atras atenția asupra estului continentului și a invitat la reflecție asupra potențialelor pericole de escaladare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

'Pe lângă Ucraina, aș dori să menționez o altă țară în favoarea căreia Europa trebuie, de asemenea, să ia poziție pentru ca siguranța continentului să fie deplină: Republica Moldova. Nu am fost niciodată de acord cu cei care au susținut că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care privește doar o singură țară. După cum știm cu toții, invazia militară a Ucrainei, total nejustificată și neprovocată, este produsul unei ideologii imperialiste, o ideologie conform căreia Rusia - care este deja cea mai mare țară de pe planetă - trebuie să devină și mai mare, având dreptul la o sferă de influență în Europa. Națiunile noastre susțin în prezent eforturile de autoapărare ale Ucrainei, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral și justificat din punct de vedere legal, dar și pentru că știm că o victorie a Ucrainei este esențială pentru securitatea întregului nostru continent', a arătat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a menționat că Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei și, chiar dacă a supraviețuit, a rămas relativ săracă și foarte vulnerabilă, iar invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica Moldova într-o situație extrem de periculoasă.

Majestatatea Sa a subliniat faptul că 'actualii lideri de la Chișinău sunt pe deplin angajați în favoarea integrării europene', dar că președinta Maia Sandu și guvernul său duc o luptă neîncetată împotriva actelor de destabilizare și a sărăciei.

'Putem fi siguri că, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând - ceea ce este puțin probabil - încercările de destabilizare a Republicii Moldova nu vor face, în mod paradoxal, decât să se intensifice. Asigurarea faptului că Republica Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este un element inseparabil al garantării faptului că Ucraina poate continua să se apere; acestea sunt, de fapt, două fețe ale aceleiași monede. Prin urmare, situația din Republica Moldova rămâne atât precară, cât și critică. Autoritățile de la Chișinău avertizează în mod constant că Rusia este hotărâtă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova. Acest lucru se datorează faptului că tulburările din Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor linii ucrainene, care continuă să reziste în fața invaziei rus', a punctat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa consideră că este 'o binecuvântare' faptul că s-a deschis calea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și a menționat urgența și importanța sprijinului pentru această țară.

'Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul guvernelor României și Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur și simplu, că Republica Moldova nu este afectată de tragedia care lovește în prezent Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit pentru a-și atinge obiectivele și că cetățenilor săi li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alții. Este o binecuvântare să știm că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (...) Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că trebuie să fim conștienți de urgența situației atunci când vine vorba de sprijinul nostru pentru Republica Moldova', a arătat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a mai precizat că, după cum arată pe deplin exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor și mai disperat într-o etapă ulterioară, după ce se va încheia războiul din Ucraina.

'Când războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate și de fonduri substanțiale pentru reconstrucție economică, care vor fi ineficiente dacă Republica Moldova nu este inclusă în ecuație. În plus, granițele noastre de est nu vor fi pașnice decât dacă acestor două țări li se va permite să trăiască în pace. Și, așa cum am învățat cu toții din propria noastră experiență, aceste națiuni își vor găsi pacea doar dacă sunt integrate în familia noastră. Este foarte simplu. (...) Știu că astăzi ne confruntăm cu multe alte priorități și că acestea necesită toată atenția noastră. Dar, cu riscul de a afirma ceva ce este evident pentru toată lumea, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Să avem înțelepciunea să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Să facem tot ce ne stă în putință pentru ca Republica Moldova să rămână întreagă și liberă', a transmis Majestatea Sa.

În discursul său, Custodele Coroanei a mai menționat faptul că actuala criză de securitate 'de o gravitate excepțională în Europa' a apropiat și mai mult țările din cadrul Uniunii Europene și NATO, amintind și de ajutorul militar al Luxemburgului acordat Ucrainei, dar și de participarea soldaților luxemburghezi la consolidarea flancului estic al NATO, ca parte a batalionului multinațional desfășurat în România.

La evenimentul desfășurat marți, la Abația de Neumunster din Luxemburg, a participat și ambasadoarea României în Marele Ducat al Luxemburgului, Alexandrina-Livia Rusu, care a punctat faptul că țara noastră, ca membră a NATO și Uniunii Europene, depune eforturi pentru a-și consolida poziția de stat la frontierele estice ale acestora și pentru a conștientiza importanța aderării Republicii Moldova la familia europeană.

'România va continua să ajute guvernul Republicii Moldova să își consolideze capacitatea instituțională de a realiza reforme în sistemul de justiție și în alte sectoare cheie pentru a progresa pe calea europeană', a afirmat Alexandrina-Livia Rusu.

De asemenea, la conferință au participat și președintele Institutului Pierre Werner (IPW), Henri Grethen, directorul Institutului Olivier Frank, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Luxemburg, Anne Calteux, precum și reprezentanți ai mai multor ambasade, respectiv Germania, Ungaria, Armenia, Japonia, Grecia, Franța sau Portugalia.

În cadrul evenimentului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au răspuns la întrebări adresate din public.

Abația Neumunster din Luxemburg, unde a avut loc conferința, este locul unde, în 2005, președintele Traian Băsescu a semnat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. AGERPRES/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Sun
6
Mon
6
Tue
4
Wed
5
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău