Maia Sandu: Vom avea o politică externă activă

  • 19 Iulie 2021 17:54
Maia Sandu: Vom avea o politică externă activă

Președintele Maia Sandu a declarat că „Moldova va avea o politică externă activă bazată pe interesele naționale”. Potrivit agenției INFOTAG într-un interviu pentru „Kommersant” (Rusia), ea a spus că „lupta geopolitică are loc indiferent de dorințele Moldovei”, transmite Infotag.

„Vrem să avem relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Orientul. Ne vom ghide de interesele noastre în aceste relații. Mai mult, vreau să spun că pentru noi relațiile cu UE sunt fundamentale: asistența principală în toate domeniile vine din partea UE. Dar politica noastră economică externă va fi activă și va rezulta din interesele Moldovei”, a spus Sandu.

Referindu-se la relațiile cu Rusia, ea a remarcat interesul Republicii Moldova într-un „dialog de fond pragmatic”.

„Avem o agendă specifică cu privire la subiectele pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu Guvernul rus, inclusiv se va opta pentru organizarea unei întâlniri cu președintele Federației Ruse și o vizită oficială. Trebuie să decidem ce format va fi cel mai bun pentru noi, pentru a discuta toate problemele atât cu președintele Rusiei, cât și cu Guvernul”, a spus ea.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, președintele a subliniat necesitatea „aducerii în ordine a politicii de soluționare".

„Opriți planurile de corupție și contrabandă. Este foarte important să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor din Moldova, iar, ulterior, concetățenii noștri de pe malul stâng vor dori să găsească o soluție cât mai curând posibil”, a spus Sandu.

Potrivit ei, Moldova va lucra în formatul "5+2", respectând principiile reglementării conflictului.

„Aceasta ar trebui să fie o soluție diplomatică pașnică în cadrul integrității teritoriale a țării”, a spus Sandu.

Întrebată despre principiul neutralității constituționale, Sandu a spus că "neutralitatea va rămâne și nimeni nu intenționează să modifice Constituția".

„În principiu, Moldova are probleme mari cu privire la securitate și trebuie să participăm la inițiative regionale pentru a asigura securitatea regională”, a spus președintele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău