Maia Sandu: Situația din domeniul energetic va fi subiectul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate

  • 19 Noiembrie 2021 11:55
Maia Sandu: Situația din domeniul energetic va fi subiectul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate

Situația din domeniul energetic, inclusiv identificarea soluțiilor pentru asigurarea securității energetice va fi subiectul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, a anunțat astăzi președinta Maia Sandu într-o conferință de presă. Totodată ea a menționat că instituțiile statului sunt nevoite să reia procesul de solicitare a extrădării unor persoane controversate ca Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, iar dosarul legat de construcția hidrocentralelor pe Nistru a ajuns la Bruxelles.

Subiectul energetic, recenta criză gazieră și creșterea tarifelor au fost printre principalele subiecte abordate de Maia Sandu la conferința de presă, prima din ultimele luni. Potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova are nevoie de un plan serios pentru a-și asigura securitatea energetică și diversificarea surselor energetice. Printre soluții, Maia Sandu a menționat diversificarea surselor de asigurare a Republicii Moldova cu gaze și energie termică, formarea rezervelor de gaze naturale în depozite din România și Ucraina, dar și eficientizarea energetică a economiei, domeniu în care ar trebui să se implice și statul.

Referindu-se la recentele negocieri cu Gazprom, Maia Sandu a declarat că Guvernul a fost nevoit să intervină după ce concernul rus a anunțat cu doar câteva zile înainte de expirarea contractului că refuză să semneze unul nou, în parametrii conveniți anterior. În privința relațiilor cu Federația Rusă, Maia Sandu a recunoscut că este un dialog complicat, iar deseori Chișinăul și Moscova au viziuni diferite pe marginea unor subiecte, precum dosarul transnistrean, dar discuțiile trebuie să continue.

Maia Sandu s-a referit și la reformele în justiție, reiterând necesitatea curățării sistemului de oameni corupți. În special ea s-a referit la procuratură, care nu și-ar exercita atribuțiile în mod corespunzător. Șefa statului a exemplificat prin faptul că procuratura nu ar fi respectat toate procedurile la solicitarea extrădării unor persoane bănuite de corupție precum Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, iar acum procesul trebuie reluat de la început.

Șefa statului s-a referit și la situația legată de construcția unor hidrocentrale pe Nistru de către Ucraina. Potrivit acesteia, hidrocentralele nu ar afecta semnificativ nivelul de apă, dar a precizat că subiectul este pus în discuție la nivelul Uniunii Europene. Maia Sandu a anunțat că va merge la Summit-ul parteneriatului Estic unde, probabil, va fi și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău