Maia Sandu: Se negociază un proiect pentru câteva localități din R.Moldova, dar încercăm să convingem UE să îl extindem

  • 01 August 2019 09:06
Maia Sandu: Se negociază un proiect pentru câteva localități din R.Moldova, dar încercăm să convingem UE să îl extindem

În luna septembrie, în Republica Moldova va veni o misiune a Uniunii Europene cu care reprezentanții Guvernului vor discuta, inclusiv, un program extins de asistență din partea UE pentru administrațiile publice locale din țară. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul public Moldova 1. Potrivit ei, actualmente, se discută deja despre o asistență pentru câteva localități din țară, însă Guvernul își dorește extinderea acestuia, transmite IPN.

„Noi am optat pentru diversificarea modului de asistență care să fie implementată de Guvern, dar ne dorim să existe și asistență care se alocă direct administrației publice locale, pentru că doar așa poate crește independența administrației publice locale. Mă bucur că acum discutăm la modul concret și practic anumite proiecte care vor veni pentru câteva localități și discutăm un program mult mai mare pentru sprijin direct localităților. În septembrie sper să avem mai multe detalii și să putem să anunțăm o veste bună pentru toate localitățile din țară”, a declarat șefa cabinetului de miniștri.

Potrivit ei, un asemenea proiect se negociază pentru câteva localități din Republica Moldova, însă Guvernul încearcă să convingă Uniunea Europeană ca acest proiect să se extindă asupra unui număr mai mare de localități și să fie implementat deja din anul 2020.

Maia Sandu spune că în cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles au fost semnate trei acorduri de finanțare. Unul dintre acorduri presupune sprijin pentru două localități din Republica Moldova – Cahul și Ungheni – banii vor fi cheltuiți la nivel local în modul în care au fost planificați. Alte două granturi vor fi folosite pentru lupta împotriva corupției și pentru implementarea Acordului de Asociere. „Cea mai mare parte a banilor pe care îi așteptăm va veni sub formă de sprijin bugetar și va veni, în special, în toamnă, va veni cea mai mare parte a asistenței macrofinanciară despre care vorbim în ultimii doi ani”, a declarat Maia Sandu.

Șefa executivului nu exclude că ar putea solicita și un împrumut de la Guvernul României și afirmă că este puțin probabilă renegocierea acordului cu Fondul Monetar Internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău