Maia Sandu: Responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene. Recomandările Consiliului Suprem de Securitate

  • 26 Aprilie 2022 15:55
Maia Sandu: Responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene. Recomandările Consiliului Suprem de Securitate

Incidentele care au avut loc în ultimele ore în regiunea transnistreană sunt o escaladare a tensiunilor și au fost provocate din interiorul regiunii separatiste, a declarat președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Maia Sandu a explicat că în ultimele două săptămâni au existat mai multe alerte cu bombe la edificii în localități din stânga Nistrului și a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt vigilente și au decis o serie de măsuri menite să minimizeze riscurile.

Președinta Rep. Moldova a declarat că incidentele care au avut loc în stânga Nistrului sunt o încercare de escaladare a tensiunilor din partea unor forțe pro-război din interiorul regiunii separatiste.

Maia Sandu a condamnat orice provocări și tentative de a atrage Rep. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în această zonă și a spus că autoritățile tratează cu atenție evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de așa-numitele autorități de la Tiraspol. 

”Autoritățile Rep. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană  și creează riscuri pentru Rep. Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Rep. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”

În acest context al încercărilor de a tensiona situația, Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice o serie de acțiuni:

”Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate; Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră; Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Maia Sandu a reiterat că Rep. Moldova pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a negat existența vreunei tentative din partea Chișinăului de a institui o blocadă economică a regiunii separatiste.  Ea  a făcut apel la calm, informare din surse sigure și evitarea distribuirii de informații false.

Amintim că în regiunea separatistă transnistreană, în mai puțin de 24 de ore, au avut loc mai multe incidente: inclusiv trageri cu aruncătoare de grenade la Tiraspol asupra sediului așa-zisului minister de securitate, explozii la un centru de radiocomunicații în localitatea Mayak, la aerodromul din Tiraspol și în apropiere de o unitate militară de lângă Parcani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău