Maia Sandu | Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina

  • 04 Aprilie 2022 13:49
Maia Sandu | Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina

Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina, a declarat astăzi președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Băncile din țara noastră respectă toate restricțiile de plăți internaționale, exporturile s-au diminuat din cauza războiului din țara vecină, iar autoritățile urmăresc, potrivit șefei statului,  să nu se permită reexporturile de pe teritoriul Rep. Moldova.

Singurul aspect, unul vulnerabil, în relațiile economice cu Federația Rusă, existent în prezent, este achiziția de gaze la care în prezent Republic Moldova nu are cum să renunțe, a spus președinta Maia Sandu:

”În cazul Rep. Moldova în tot ceea ce ține de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile si restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale. Deci, pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv restricțiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa și MasterCard.  Exporturile noastre și așa s-au micșorat, sunt aproape inexistente din cauza că există acest impediment fizic care se numește război.  Cel mai important element este achiziția de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic dacă vorbim despre relațiile economice dintre Rep. Moldova și Federația Rusă. Cunoașteți care este situația. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze. Da, guvernul caută alternative. Situația pe piața gazelor este dificilă. Astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă și nu suntem singura țară care nu renunță”

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova plătește zilnic, în prezent, între trei și patru milioane de dolari pentru gazele livrate de concernul rus Gazprom.

Șefa statului a informat că în momentul de față nu există informații despre o creștere a numărului de pacificatori ruși în regiunea transnistreană și a explicat că orice schimbare s-ar face prin punctele de trecere controlate de autoritățile constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău