Maia Sandu, pentru Ziarul de Iași: Dodon nu ar fi câștigat alegerile dacă nu era ajutat de Plahotniuc
-
28 Februarie 2017 10:59
Fosta candidată a dreptei la alegerile prezidențiale recente de la Chișinău, Maia Sandu, a fost la Iași zilele acestea. "Ziarul de Iași" i-a solicitat un interviu.
- Republica Moldova părea la un moment dat o țară care își dorea să meargă spre Uniunea Europeană. De ce a câștigat Dodon?
- Sprijinul cetățenilor pentru integrarea europeană depinde într-o anumită măsură de calitatea guvernelor care se declară proeuropene. Acest sprijin a fost cel mai înalt acum câțiva ani, dar s-a micșorat simțitor din cauza corupției și guvernării proaste. O parte din electorat nu înțelege de ce partenerii noștri europeni nu au impus condiții care să prevină creșterea corupției și deteriorarea standardelor de viață. Ei asociază aceste eșecuri cu modelul de dezvoltare european, și nu cu politicienii moldoveni care au discreditat modelul. Propaganda rusească a speculat abil aceste nereușite, și are un mare rol în formarea percepțiilor greșite despre UE.
- Asta l-a făcut câștigător de Dodon?
- Dodon nu ar fi câștigat alegerile dacă nu era ajutat de Plahotniuc, oligarhul care controlează majoritatea parlamentară "proeuropeană", omul care și-a subordonat toate instituțiile statului, de la procuratură la primării, și care este partenerul PSD din România în Republica Moldova. Televiziunile controlate de Plahotniuc, care, nu întâmplător, retransmit canalele propagandistice de la Kremlin, au difuzat în campanie falsuri inventate de Dodon despre migranți sirieni care ar fi venit în număr mare în Republica Moldova dacă eu câștigam alegerile. Chiar dacă public au declarat că sprijină un candidat pro-european, în realitate, Plahotniuc și Partidul Democrat, pe care îl conduce, au sprijinit candidatul Kremlinului, pentru că le convine situația în care pot șantaja Occidentul cu faptul că rușii sunt tot mai aproape și guvernarea lor "proeuropeană" trebuie susținută în ciuda faptului că e profund coruptă și totalmente antidemocratică. Un președinte autentic proeuropean le-ar fi stricat această strategie și i-ar fi deligitimat.
Dodon a început deja campania
- Până acum am văzut doar vizite la Moscova ale noului președinte al Republicii Moldova. Ce agendă are acum Dodon ca Președinte?
- Dodon a început deja campania pentru alegerile parlamentare. Președintele Republicii Moldova nu are prea multe împuterniciri, de aceea Dodon își dorește ca Partidul Socialist, pe care îl reprezintă, să obțină majoritatea parlamentară. Dodon mizează în continuare pe discreditarea procesului de integrare europeană, pe divizarea societății pe criterii geopolitice și pe exploatarea acestor diferențe. Dodon promovează ideea falsă că sporirea nivelului sărăciei, intensificarea migrației ar fi rezultatul semnării Acordului de Asociere cu UE, și nu pierde nici o ocazie pentru a aduce acuzații partenerilor occidentali, inclusiv României. În schimb, Dodon se străduiește din răsputeri să obțină bunăvoința lui Putin. La fel ca Plahotniuc, Dodon încearcă să transfere „lupta" pe plan extern, pentru a sustrage atenția de la problemele reale ale societății, de ordin intern. Dodon nu luptă cu corupția din interiorul țării și cu Plahotniuc, simbolul acesteia, pentru că face parte din aceeași grupare și pentru că îi datorează lui Plahotniuc funcția.
- Ce face acum Maia Sandu?
- Eu continui ceea ce am început anul trecut: să contribui la consolidarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Suntem un partid tânăr și chiar dacă am obținut, împreună cu alți parteneri, un scor bun la alegerile prezidențiale, mai avem de muncit pentru a ajunge la fiecare alegător. Ne propunem să devenim cel mai puternic partid autentic proeuropean și prodemocratic din țară. Pentru noi aceste două dimensiuni - valorile europene și democrația - sunt indivizibile. Așa cum a arătat și cazul României, cel mai bun remediu împotriva corupției și politicienilor corupți sunt instituțiile democratice și statul de drept.
Despre banii României
- Ce se întâmplă concret cu împrumutul de 150 milioane de euro din partea României? Este adevărat că o parte din acești bani sunt folosiți în alte scopuri decât cele stabilite, mai precis în acoperirea unor găuri bugetare?
- Acești bani au fost oferiți pentru sprijin bugetar, guvernul având libertatea să aleagă pentru ce îi cheltuie. În cazul ajutoarelor oferite pentru proiecte concrete, e mai ușor să urmărim cum au fost folosiți banii. De exemplu, în cazul donației pentru renovarea grădinițelor, știm exact câți bani și în ce localitate au fost alocați. Chiar dacă și în acest caz PD a alocat bani doar pentru localitățile în care are primari. În cazul sprijinului bugetar, e greu să spunem cu certitudine dacă acești bani sunt folosiți în interesul țării sau în interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparență și gradul înalt de corupție diminuează semnificativ credibilitatea guvernului. Sfatul nostru pentru România și alți parteneri de dezvoltare este să ofere sprijin la nivel local, pentru comunități, prin proiecte investiționale pentru ca de bani să beneficieze cetățenii Republicii Moldova și nu guvernanții corupți.
- Din ce cauză protestele din România împotriva sistemului politic corupt nu au fost reflectate de către toată presa din R. Moldova?
- În mare parte, presa de la Chișinău e controlată de Plahotniuc și Dodon. E ușor de înțeles de ce presa lui Plahotniuc, partenerul PSD, nu a văzut cu ochi buni protestele din România. Și la Chișinău guvernarea promovează insistent o lege care ar legaliza capitalul acumulat prin hoții. Pe de altă parte, televiziunile lui Dodon au fost încântate să vorbească despre problema corupției din România, fără a intra în detalii despre progresele care au fost înregistrate în ultimii ani în reformare justiției și în lupta împotriva corupției și fără a vorbi despre maturitatea societății civile din România care a devenit garantul bunei guvernări.
- Ce mesaj le transmiteți basarabenilor care locuiesc în Iași?"
- Vreau să le mulțumesc pentru că au mers la vot și să-i îndemn să ne sprijine în continuare să promovăm în Republica Moldova valorile autentic europene, și să contribuim la schimbarea clasei politice.
Sursa: Ziarul de Iași