Maia Sandu, pentru RFI: Ne dorim să putem conta pe România și mai departe, iar asta înseamnă o Românie democratică, parte a UE

  • 14 Martie 10:14
Maia Sandu, pentru RFI: Ne dorim să putem conta pe România și mai departe, iar asta înseamnă o Românie democratică, parte a UE

„Rusia, prin propagandă și prin amestecul fără precedent de care dă dovadă, reușește să creeze tensiuni și să pună în pericol procesele democratice din multe țări, inclusiv din România. Ne dorim să putem conta pe România și mai departe, iar asta înseamnă o Românie democratică, parte a UE. Pentru noi este important să avem parteneri la București care lucrează pentru România, pentru Republica Moldova, nu cineva care este subordonat Rusiei și care promovează interesele Rusiei”, declară într-un interviu în exclusivitate la RFI, președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Pentru Republica Moldova este extrem de important ca România, partenerul nostru strategic, să rămână în continuare o țară democratică, pro-europeană. De acest lucru depinde și reușita noastră dacă vom putea să ne mișcăm rapid pe calea integrării europene. În aceste câteva luni am văzut cum Rusia exploatează vulnerabilitățile unui stat. Iată, aici vorbim despre un stat cu o democrație mai consolidată decât cea a Republicii Moldova. Rusia întotdeauna reușește să exploateze niște nemulțumiri care întotdeauna există sau chiar să creeze artificial niște nemulțumiri. Pentru că dacă urmărim această propagandă anti-UE din România, este foarte clar că este rezultatul influenței rusești și a propagandei ruse. Este propaganda rusă și ar trebui să ne uităm la realități. Care sunt standardele de viață în Uniunea Europeană și care sunt standardele de viață în Rusia? Deci diferența este foarte clară și este în favoarea Uniunii Europene, în favoarea României”, declară președinta Maia Sandu în interviu.

Potrivit șefei statului, Rusia, prin propagandă și prin amestecul fără precedent de care dă dovadă, reușește să creeze tensiuni și să pună în pericol procesele democratice din multe țări, inclusiv din România.”Ne dorim să putem conta pe România și mai departe, iar asta înseamnă o Românie democratică, o Românie care rămâne parte a UE și inclusiv de-asta e necesar să mergem la vot și să contribuim și noi la salvarea democrației”.

Chiar dacă Călin Georgescu, susținut de ruși, nu poate candida la alegerile prezidențiale din România, alți suveraniști își doresc să ajungă la Cotroceni, influența Rusiei fiind tot mai mare.

„Credeam că doar noi aici în Republica Moldova suntem vulnerabili la amestecul Rusiei. Vedem că nu doar noi și trebuie să luăm în serios aceste pericole. Trebuie să învățăm unii de la alții, să ne susținem și să înțelegem care este miza pentru că e foarte multă discuție despre suveranism, suveranitate. Suveranitate înseamnă că, noi, cetățenii, trebuie să decidem, nu Federația Rusă. Ori, ce am văzut noi în Republica Moldova la alegerile precedente a fost o încercare masivă a Federației Ruse să cumpere voturile moldovenilor și să decidă în locul lor ce fel de suveranitate este asta. Suveranitatea este când moldovenii decid soarta Moldovei. Rusia să își decidă propria soartă, să nu se amestece în treburile noastre, dar se manipulează foarte mult. Se folosesc anumite supărari și se folosesc în interesul Federației Ruse, bineînțeles, nu în interesul oamenilor din Republica Moldova sau din România”.

În contextul violențelor de la București, președinta R.Moldova vorbește despre similitudini cu protestele din aprilie din 2009. ”Bineînțeles, Rusia întotdeauna folosește și destabilizarea. Noi am avut această experiență din 2009, am avut încercări și în ultimii ani, mai ales de când a început agresiunea rusă în Ucraina. Noi am reușit să oprim aceste acțiuni de destabilizare, dar riscul lor este și trebuie să fim vigilenți în continuare. Pentru noi este important să avem parteneri la București care lucrează pentru România, pentru Republica Moldova, pentru democrație, nu cineva care este subordonat Rusiei și care promovează interesele Rusiei”.

Referindu-se la scrutinul parlamentar din R.Moldova, care cel mai probabil va avea loc în septembrie, Maia Sandu spune că, în viitorul apropiat, vom avea o claritate legată de data alegerilor din partea Parlamentului.

„În viitorul apropiat vom avea claritate. Dar sunt alegeri foarte importante pentru Republica Moldova. Am făcut pași serioși pe calea integrării europene. Avem sprijin mare din partea Uniunii Europene și reușim să trecem peste crizele cu care ne confruntăm, generate în mare parte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și generate de atitudinea neprietenoasă a Rusiei față de Republica Moldova. Trecem mai ușor aceste crize cu sprijinul Uniunii Europene și ar fi mare păcat să nu reușim să menținem țara pe această cale, care este calea păcii și calea dezvoltării”.

Am întrebat-o pe președinta Maia Sandu dacă autoritățile sunt pregătite și ce măsuri sunt luate pentru ca schema pusă la cale de fugarul Ilan Șor privind coruperea alegătorilor să nu mai funcționeze la parlamentare.

„Într-adevăr, amestecul Federației Ruse în alegerile și referendumul de anul trecut au fost fără precedent. Ne-au surprins chiar și pe noi, noi fiind obișnuiți cu amestecul rușilor în treburile noastre interne. Am discutat această problemă la două ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate. Ne-am concentrat în special pe problema cumpărării de voturi și au urmat niște acțiuni. Sperăm să vedem și mai multe rezultate în viitorul apropiat”.

„La următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate vom examina alte aspecte ale amestecului Federației Ruse, inclusiv subiecte care țin de dezinformare, de propagandă, de atacurile cibernetice și altele de acest fel și vom vedea care au fost acțiunile instituțiilor pentru a crește reziliența statului în fața acestor atacuri și care urmează să fie acțiunile în următoarele luni”, a conchis președinta R.Moldova, Maia Sandu.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Mon
4
Tue
1
Wed
3
Thu
5
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău