Maia Sandu participă la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene, care începe astăzi, 5 octombrie, în Granada. În total, vor fi prezenți 47 de șefi de state și de guverne

  • 05 Octombrie 2023 10:42
Maia Sandu participă la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene, care începe astăzi, 5 octombrie, în Granada. În total, vor fi prezenți 47 de șefi de state și de guverne

Astăzi în orașul spaniol Granada, începe cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene la care participă și președinta Rep. Moldova, Maia Sandu. Șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor UE despre provocările de pe continentul european, aderarea Republicii Moldova la Blocul Comunitar și reformele în derulare, potrivit unui comunicat al președinției.  Evenimentul de azi precedă reuniunea Consiliului European care va avea loc mâne și care are pe agendă și parcursul european al Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Două reuniuni importante au loc astăzi și mâine în orașul spaniol Granada. Astăzi, aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern din Europa, cu excepția celor din Rusia și Belarus, precum și președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European participă la cel de-al treilea summit al Comunității Politice Europene. Mâine, 6 octombrie, va avea loc o reuniune informală a celor 27 de membri ai Consiliului European, după cum anunță instituția europeană într-un comunicat.

În cadrul celor două reuniuni, liderii statelor europene vor pune în discuție cele mai stringente crize la nivel intonațional, precum războiul declanșat de Rusia în Ucraina, situația din regiunea Nagorno-Karabah.  

Viitorul Uniunii Europene, digitalizarea, tranziția la economia verde și problemele energetice, ar urma de asemenea să fie discutate în cadrul evenimentului din Spania.  

La ambele summit-uri participă și președinta R. Moldova Maia Sandu, care a ajuns în Spania după o vizită de stat efectuată în Portugalia. Șefa statului a cerut sprijinul Portugaliei în drumul Republicii Moldova spre aderarea la Uniunea Europeană. 

Vineri, la reuniunea informală a liderilor UE, pe lângă teme importante privind securitatea, apărarea, clima, este foarte posibilă o decizie concretă privind aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniune. Mai multe publicații din Madrid citează draft-ul declarației comune. Este de așteptat ca cele două tari să primească statutul de invitat la aderare cu termen 2030.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Ultima reuniune a avut loc pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova, când șefii de stat și de guvern au discutat despre eforturile comune pentru pace, reziliență energetică, interconectare și mobilitate în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău